Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Stopp Hafslund-salget

- For en gangs skyld kan Carl I. Hagen gjøre noe og ikke bare snakke. Han kan stoppe salget av Hafslund omgående, sier Ap-leder Jens Stoltenberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TØNSBERG (Dagbladet): Både Stoltenberg og Frp-formann Carl I. Hagen gjør nå kampen for å redde energiselskapet Hafslund fra utflagging til en hastesak. Stoltenberg fokuserte på Hafslund i sin 1. mai-tale torsdag. Da oppfordret han selskapets hovedaksjonær - Oslo kommune - til å utsette det planlagte salget av aksjeposten. I går var det Carl I. Hagen som tok til orde for å sørge for å beholde selskapet på norske hender, under Fremskrittspartiets landsmøte i Tønsberg. Han ønsker at staten kjøper aksjene fra Oslo kommune.

Ta affære

Men Stoltenberg mener at Hagen - som også er bystyremedlem i Oslo - selv kan ta affære mot en utflagging av selskapet allerede onsdag: - Det er gledelig at Hagen nå er mer åpen for statlig eierskap enn tidligere, og jeg skal gjerne snakke med ham om modeller. Men når det gjelder Hafslund, kan han allerede på bystyremøtet onsdag stanse salget. Å behandle modeller for statlig eierskap i Stortinget vil ta tid. Mens graset gror, dør kua, og Hafslund blir solgt til utlandet. Nå kan Hagen faktisk gjøre noe. Han kan stoppe salget, og ikke bare prate, sier Stoltenberg til Dagbladet. Men den metoden er ikke Hagen interessert i: - Kommunen skal ikke drive energiselskap, dette er en statlig nasjonal oppgave, sier Hagen.

Statens beste venn

Det var i sin landsmøtetale om hva Norge skal leve av etter oljealderen, at Carl I. Hagen lanserte sin visjon om et i hovedsak statlig eid strukturfond - som gjennom oppkjøp og investeringer skal sørge for at Norge kan opprettholde norskeid, konkurransedyktig næringsvirksomhet med hovedkontor i Norge. Hagen, som nå er blitt statens beste venn og stor tilhenger av statlig eierskap, vil en av de første dagene snakke med Ap og SV om en bindende avtale for å sikre statlig kjøp av Hafslund. Deretter vil han la strukturfondet overta.

Energistormakt

- Norge bør bli en energistormakt, sa Hagen i går. Han ser for seg en norsk energigigant bestående av Statkraft, olje- og gassdivisjonen i Norsk Hydro og Statoil. Dessuten trakk han fram følgende sektorer som norske satsingsområder for framtida: maritim sektor med både skipsbygging og rederivirksomhet, prosessindustrien, olje- og gassindustrien, fisk- og sjømatproduksjon, IKT-næringen - og la til at norske finansinstitusjoner må få forvalte deler av oljeinntektene. At staten skal ha en så stor rolle i framtidig norsk næringsutvikling, begrunner Hagen slik: - Det finnes nesten ikke privat risikokapital igjen i Norge. Det er bare staten som kan gjøre dette, og vi kan ikke salte ned i utlandet alt vi tjener på oljen. - Det er ikke nok, slik regjeringen opptrer, å vente på at renta og kronekursen går ned, og tro at det meste dermed er løst. Vi må bidra langt mer aktivt til utviklingen av konkurransedyktige norske næringsstrukturer, sier Hagen. Et slikt strukturfond skal ifølge Hagen være børsnotert, og han ser for seg en eiermodell à la Statoil der staten eier ca. 75 prosent. Hagen sier han ønsker en forpliktende avtale mellom Frp, Ap og SV om opprettelsen av et slikt fond.

STATENS MANN: - Staten er den store kapitalisten i Norge. Vi må bruke den kapitalen til å sikre nasjonalt eierskap, blant annet i Hafslund, sa Frp-formann Carl I. Hagen i sin jubileumstale i går.<!--FOTO-->
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media