Stopp i fredsforhandlingene

Fredsprosessen i Midtøsten legges på is inntil valget i Israel er over, sier den palestinske lederen Yasser Arafat. Samtidig fortsetter tumultene: En palestinsk tenåring er drept av israelske soldater i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Ehud Barak leverer sin avskjedsbegjæring i dag. Barak varsler at nytt statsministervalg gjennomføres innen 60 dager.

- Det er ingen tvil om at dette vil påvirke forhandlingene. Fredssamtalene vil opphøre inntil valget er over, sa Arafat i dag.

Taktikk

I morgentimene i dag skjøt og drepte israelske soldater den palestinske tenåringen Hekmat Hanin (19) som forsøkte å plassere en bombe nær en jødisk bosetning i Nablus-området. Hanin ble skutt i brystet under sammenstøt i landsbyen Beit Furiq. To andre palestinere ble såret, melder offisielle talsmenn til AP.

Den israelske General Shaul Mofaz fortalte i et kabinettmøte at han regner mer flere bomber fra palestinerne i tiden som kommer. Samtidig leverte Ehud Barak sin avskjedssøknad, noe som ikke gjør fredsarbeidet noe lettere. Barak vil fungere som statsminister inntil valget, som senest blir gjennomført i begynnelsen av februar.

Hans avgjørelse om å gå av er åpenbart gjort av taktiske grunner. Nå slipper han å møte forgjengeren Benjamin Netanyahu i nyvalget. Netanyahu har ledet klart foran Barak på meningsmålingene i det siste.

Den palestinske lederen Yasser Arafat er lite glad for Baraks avgjørelse om nyvalg.

- Barak er berømt for å kaste bort tid - og unnlate å gjøre hva han har lovet, sier Arafat til AP i dag.

Barak overrasket stort da han annonserte at han ville gå av som statsminister i går kveld. Nå diskuterer israelske politikere og analytikere muligheten for at Netanyahu - eller andre som ikke sitter i nasjonalforsamlingen Knesset - kan stille som statsministerkandidat. Barak er åpen for et slikt forslag, men det er neppe tid til å endre noen lover før valget skal gjennomføres i februar.

Til sammen 319 mennesker er drept i løpet av de ti ukene den siste intifadaen har vart. Det store flertallet av de drepte er palestinere.

<B>OPPGITT: Yasser Arafat er oppgitt over Baraks sommel og vil parkere fredsprosessen til etter nyvalget. Han ble mottatt av æresgarden ved retur fra Saudi-Arabia i dag.
GIKK AV:</B> Ehud Barak leverte i dag sin avskjedssøknad til president Moshe Katsav i dag. I en atmosfære av vold og usikkerhet, kastes Israel inn i en ny valgkamp.