Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-Stopp kaksehyttene

Thorbjørn Berntsen tar til orde for en strengere politisk styring av hyttebyggingen i Norge, og vil hindre at det bygges flere luksuspalasser i Kjell Inge Røkke-klassen. Medisinen han foreskriver er rikspolitiske retningslinjer og rimelige tomtefeste-avtaler på statlig grunn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere miljøvernministeren og stortingsrepresentanten Thorbjørn Berntsen holdt i går foredrag på årets Hytteting, og han gikk til angrep blant annet på de lokale myndigheter som har tillatt byggingen av slike luksuseiendommer.

- Det er nå snart bare tobakksfabrikanter, børsmeklere og racerbilkjørere som har råd til å kjøpe seg en tomt av private eiere og bygge seg ei hytte, sier Berntsen.

Og sikter til blant annet til de prangende hyttepalassene til Kjell Inge Røkke, Bjørn Dæhlie og den tyske formel 1-kjøreren Michael Schumacher.

- Mange av disse eiendommene ødelegger landskapet de er bygd inn i, og «kveler» de andre bygningene, sier Berntsen.

Bønder og rikfolk

Han mener at interessen til dem med de feiteste lommebøkene og grunneierne går hånd i hånd:

- De som eier hyttetomter eller hytter som ligger i et attraktivt område, har interesse av et presset marked, for da får de enorme pengesummer for eiendommene sine. Og de få som har råd til det, kjøper eiendommene og setter opp digre palasser i mange etasjer og flere tusen kvadratmeter i boligareal.

Berntsen mener derfor det er på høy tid at vi nå får rikspolitiske retningslinjer for hyttebygging i Norge. Slike retningslinjer har vi i dag blant annet for vassdragsvern, transport- og arealplanlegging og utbygging av visse deler av Oslofjord-området.

Berntsen sier retningslinjene bør komme sammen med en ordning om å la menigmann få leie hyttetomt på statlig grunn til en overkommelig pris. I retningslinjene bør det også være klausuler for å hindre at også de statlige hyttetomtene selges dyrt etter først å ha blitt kjøpt billig.

Årets hytteier

Det er Norges Hytteforbund som arrangerer Hyttetinget. Lederen i Hytteforbundet, Helge Gunby, utnevnte i går Torbjørn Berntsen til «årets hytteeier». Berntsen fikk et Røros-pledd i gave, og det passer vel godt inn i den tidligere miljøvernministeren nye flotte hytte på Røros - som han selv innrømmer kan kalles en fritidsbolig.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media