«Stopp opp et øyeblikk og forestill deg at dette er ditt barn»

Bildet fra ei tyrkisk strand rører verden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Stopp opp et øyeblikk og forestill deg at dette er ditt barn, som druknet i dag på flukt fra krigen i Syria mot sikkerheten i EU.

Det skrev Peter Bouckaert, nødhjelpssjef ved menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch, da han onsdag ettermiddag la ut bildet på Twitter.

Ifølge britiske Guardian har tyrkiske myndigheter opplyst at gutten er en av tolv personer som druknet da to båter med 23 flyktninger fra Syria havarerte på vei til greske øya Kos. Blant de døde var fem barn og en kvinne.

Det hjerteskjærende bildet spredte seg i dag lynraskt på nettet, og har gjort sterkt inntrykk verden over. Tyrkiske medier har identifisert gutten som Aylan Kurdi (3) fra den syriske byen Kobani hvor det for noen måneder siden var harde kamper mellom terrorgruppen IS og kurdiske styrker.

2500 ofre På et av bildene i fotoserien ligger gutten med ansiktet ned i strandkanten, før han plukkes opp av en tyrkisk politimann.

Gutten på bildet er langt fra alene om en slik skjebne.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) anslår at 2500 personer har mistet livet eller er savnet i forsøkene på å nå Europa i ofte synkeferdige farkoster over Middelhavet.

Hittil i år har mer enn 300.000 flyktninger og migranter krysset Middelhavet til Europa, hvorav knappe 200.000 har landet i Hellas og ytterligere 110.000 i Italia, opplyser UNHCR.

Dublin-avtalen Etter at forbundskansler Angela Merkel bekjentgjorde at Tyskland ikke lenger vil sende syriske flyktninger tilbake til det europeiske landet de først kom til, slik praksisen har vært etter Dublin-avtalen, er andre europeiske land under press for å lempe på denne regelen som legger en enorm byrde på noen få land i Sør-Europa.

DØDSFERD: Her, på ei strand i Tyrkia, endte ferden for den lille gutten, da båten han satt i havarerte på vei til den greske øya Kos. Foto: AP/DHA
DØDSFERD: Her, på ei strand i Tyrkia, endte ferden for den lille gutten, da båten han satt i havarerte på vei til den greske øya Kos. Foto: AP/DHA Vis mer

En stor del av dem som nå kommer til Europa er på flukt fra krigen i Syria, men også fra Afghanistan og fattige land i Afrika kommer det en strøm av flyktninger og migranter.

Også etter ankomsten til Europa har tragedien rammet flyktningene: I forrige uke ble en trailer funnet i Østerrike med 71 mennesker som var døde, trolig av oksygenmangel.

Strømmen fortsetter I ifølge NTB kom omtrent 4300 flyktninger og migranter, de fleste fra Syria, i løpet av i dag til Aten med to skip fra den greske øya Lesbos.

NTB melder at greske tjenestemenn torsdag skal møte representanter fra EU-kommisjonen for å drøfte flyktningesituasjonen.