Stopp rivingen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  •  Alle israelske bosetteres far, Ariel Sharon, trekker nå Israel ut av Gaza. I en fjernsynstale til nasjonen denne uka fortalte Sharon hvorfor. Det handler om demografi: «Vi vil ikke kunne holde på Gaza for evig. Der bor det over en million palestinere, og de fordobler seg for hver generasjon,» sier Sharon.
  •  Det faktum at jødene for første gang er i mindretall i de israelskkontrollerte områdene, har fått Sharon til å handle. Før tilbaketrekkingen bodde det 49 prosent jøder i områdene mellom Jordan og Middelhavet. Så fort Israel gir fra seg det overbefolkede Gaza, vil jødene igjen være i majoritet der de har kontroll.
  •  Det er første gang Ariel Sharon begrunner tilbaketrekkingen fra Gaza med demografi. I talen, som ble vist samtidig på tre av Israels tv-kanaler, hadde den aldrende statsministeren flere nyheter å by på: «Palestinerne bor i ekstremt overbefolkede flyktningleirer, i fattigdom og lidelse. De bor i drivhus hvor bare hatet gror. Uten noen horisont for håp.»
  •  Israels okkupasjon av Gaza har vært det grelleste eksempelet på Israels bosettingspolitikk: Rundt 7500 settlere har kontrollert det meste av vannet - og 33 prosent av Gaza. Samtidig har 1,3 millioner palestinere levd innesperret i ekstrem fattigdom. Men det som er overraskende, er at Ariel Sharon nå sier at palestinernes liv «uten noen horisont for håp» ikke er veien mot fred. «Nå venter verden på et palestinsk svar. Ei utstrakt hånd mot fred eller mer terrorisme. Vi vil svare med ei utstrakt hånd som holder et olivenblad. Eller vi vil svare med ild,» fortsatte han. Sharons uttalelser er nesten ikke til å tro. Men de er verdt å glede seg over.
  •  Hvis Sharon ønsker det, kan han overraske enda mer. Statsministeren har fremdeles muligheten til å stanse den israelske hæren i å ødelegge de 2000 hjemmene i Gaza-bosettingene. Den pågående tilbaketrekkingen fra Gaza kan brukes i et forsøk på forsoning, hvis israelerne viser god oppførsel. Britene ødela ikke. Ei heller tyrkerne. Nå burde også Sharon stoppe bulldosernes ødeleggelser i Gaza.