- Stopp ryktene om Mette-Marit

Statsminister Jens Stoltenberg tar avstand fra ryktespredningen om Mette-Marit. Redaktøren for nettstedet Jetzet har fått sparken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-Det er uverdig og uakseptabelt at det spres rykter om Mette-Marit, sier statsminister Jens Stoltenberg.

- Jeg reagerer veldig på det. De som sprer rykter bør slutte med det. Alle unge mennesker har krav på ro for å utvikle et forhold. Dessuten er Norge som nasjon også tjent med at ryktespredningen tar slutt, sa statsministeren ifølge NTB.

Nettstedet Jetzet.com publiserte i går grove rykter om Mette-Marit Tjessem Høiby. Mange medier valgte å forbigå ryktespredningen i taushet, mens andre refererte til dem uten å skrive hvor de kunne leses. Styret i Jetzet ba onsdag redaktøren Gudmund Lindbæk om å slutte. Lindbæk sier i dag til NTB at han ikke angrer på å ha publisert udokumenterte rykter, selv om det kostet ham jobben.

Oslos visepolitimester Roy Henry Nilsen opplyser at politiet ikke kan etterforske Jetzet før det eventuelt foreligger en anmeldelse fra kronprins Haakons kjæreste.

-Det finnes egne regler for hvordan krenkelser av kongehuset skal håndteres, men Mette-Marits posisjon gjør at disse ikke kan brukes, sier Nilsen til NTB.

Statsministeren kritiserte ryktespredningen på den månedlige pressekonferansen for Stortingets presselosje onsdag.

Stoltenberg, som selv har vært utsatt for rykter, ville ikke gi kronprinsen og Mette-Marit noe generelt råd om hvordan de skulle reagere på ryktene.

- Eventuelle råd vil jeg gi mest mulig direkte overfor dem det angår, sier han.

Stoltenberg understreker at et ekteskap for kronprinsen er viktig for landet, men sier samtidig at det nå først og fremst handler om å la to mennesker få ro og den tiden de trenger før de treffer beslutning om forlovelse og ekteskap.

Stoltenberg sier også at han har jevnlige samtaler med kongen, og at de i disse samtalene også har snakket om kronprinsens framtidige giftermål.

- Vi har en felles forståelse av at det er kongen i egen person som samtykker til ekteskap, men at det skjer etter at kongen har rådført seg med statsministeren, sier han.

Dette er den samme framgangsmåten som ble valgt da Harald giftet seg med Sonja i 1968, men Stoltenberg mener at spørsmålet er enklere nå enn den gang.

- Den gang var det et krevende spørsmål fordi det var første gang en tronarving giftet seg borgerlig. Dette spørsmålet er nå avklart slik at vi ikke får den samme type gjennomgang i dag, sier statsministeren.

Han understreker at kongen per i dag ikke har bedt om råd.

- Det er en felles forståelse at han vil be om råd når det blir aktuelt.

Når han ber om råd, skal han få en rask tilbakemelding, lover statsministeren.

REFSER: -Det er uverdig og uakseptabelt at det spres rykter om Mette-Marit, sier statsminister Jens Stoltenberg.