Stopp Storebror

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Stortinget skal behandle forslag til ny regnskapslov. Finansminister Gudmund Restad har ifølge VG foreslått at alle kjøp over kr 20000 fra neste år skal registreres. I ti år plikter utsalgsstedet å oppbevare kjøperens navn, betalingsform og opplysninger om hvordan varen ble betalt, hvilken dato handelen foregikk på og hvilken adresse varen eventuelt ble levert til.
  • Nå er det likevel ikke en ubendig nysgjerrighet etter å vite hvem som skaffer seg nytt spisestuemøblement, en ny bil eller en Rolex som ligger bak registreringsiveren. Det er bedriftene finansministeren vil kontrollere. Systemet skal gjøre det lettere for skattemyndighetene å finne ut om salget var reelt.
  • Vi kan imidlertid ikke se annet enn at finansministeren med dette forslaget demonstrerer at han selv fullstendig mangler realitetssans. Den skarve fortjenesten statskassa i beste fall vil få med dette forslaget, oppveies mange ganger av hva en slik overvåking vil kunne bety for den enkelte. Er man en gang registrert i et slikt arkiv, kan ingen garantere at ikke opplysningene kommer på avveie. Det kan vi bare sikre oss mot ved å opprette nye kontrollinstanser og mer byråkrati. Men hvem skal kontrollere disse kontrollørene?
  • Denne problemstillingen er en sak for Datatilsynet, som straks bør sette foten ned. Men i tillegg kommer den lagerplass og systematisering et slikt ti-års arkiv vil kreve, noe som vil tvinge bedriftene til en unødig byråkratisering.
  • Om Restad virkelig mener at skatteinngangen er så dårlig at staten må ta slike Storebror-metoder i bruk, bør han heller se på årsakene til at finansieringen av fellesgodene svikter. Det skyldes for en stor del vanskelighetene med å innkreve skatter i en tid da bedriftene opererer på tvers av nasjonalstatsgrensene og pengestrømmen flyter fritt mellom landene. Denne situasjonen avhjelpes ikke ved å innføre overvåking av forbrukerne, men ved for eksempel å ilegge avgifter på kapitaltransaksjoner, slik flere internasjonale økonomer foreslår.