- STOPP voldsmennene i tide

OSLO/STAVANGER (Dagbladet): Ifølge barnepsykolog Magne Raundalen peker mange av voldsutøverne seg ut allerede i barnehagen. Leder for natteravnene i Stavanger, John-Daniel Solhaug, mener voldsutviklingen i hovedsak skyldes dårlig barneoppdragelse. - Gi gjerne ungdommene en lusing, mener Solhaug.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 15-åring stikker ned og dreper en 17-åring på en privatfest i Langesund. En 84-årig Oslo-kvinne blir midt på dagen overfalt av tre mindreårige gutter. I de store byene meldes det om et hardere voldsmiljø blant ungdommen.

- Hvordan kan dette skje?

- Mye av den samfunnsvolden vi i dag er tilskuere til, er på plass hos utøverne som barn. Svært mange av voldsutøverne peker seg ut allerede i barnehagen, men med riktig hjelp kunne de vært helt ufarlige gutter i dag, mener den kjente barnepsykologen Magne Raundalen.

Menn står bak

Raundalen har nesten sluttet å bli overrasket når han hører om beintøffe barne- og ungdomsgjenger, som raner og utøver grov vold mot andre samfunnsborgere.

- Jeg blir opprørt og syk over det som skjer, men blir ikke lenger overrasket over utviklingen. Vi som jobber med de såkalte problembarna fra de er små, har forutsett hvilken vei de går. Det hjelper lite når samfunnet ellers ikke er villig til å sette inn nok ressurser for å hjelpe dem i tide, sier Raundalen til Dagbladet.

Forskning viser at 94 prosent av all registrert voldskriminalitet i Norden utføres av menn. Men bare en femtedel av alle voldsepisodene som påfører andre fysiske skader, blir registert og anmeldt.

Leder for natteravnene i Stavanger sentrum og tidligere ungdomsprest, John-Daniel Solhaug, mener de voksne må ta mye av skylden for den sjokkerende voldsutviklingen.

- Vi foreldre er for selvopptatte og for slepphendte med hva podene driver med. Det handler om å bry seg, om å si ifra når ungene går over streken. Det skader ikke å sette grenser, gjerne med en lusing. Før tok vi hardt i ungene litt for ofte. Nå er vi blitt for milde, sier Solhaug til Dagbladet.

Hardt mot hardt

Den tidligere ungdomspresten har frekventert ungdomsmiljøet i flere år.

- Jeg blir sjokkert når jeg stadig leser om brutal ungdomskriminalitet i avisene, men mye kunne vært unngått dersom foreldrene hadde brydd seg når poden var i ung alder. Det er foreldrene som lar ungdommen styre gata, mener Solhaug.

Raundalen mener den største feilen foreldrene gjør, er å sette hardt inn mot harde barn. Han mener samfunnet har mye å tjene på at foreldrene istedenfor får veiledning i hvordan de skal hanskes med uregjerlige barn.

- Man må bli mer villige til å vise empati og gå opp ruta for hvorfor den uregjerlige og temperamentsfulle guttungen reagerer slik han gjør. Først da kan han få hjelp, sier Raundalen.

- Man kan aldri slå respekt og lydighet inn i et barn, man kan bare slå respekten ut av det. Det virker mot sin hensikt, og er som å fortsette treningen til vold, advarer han.

I flere år har barnepsykologen reist landet rundt og forelest for foreldre og fagfolk som daglig jobber med barn.

- Overalt har føreskolelærere bekreftet at de har barn i barnehagen nå som de med stor sikkerhet vet vil ende på den gale siden om bare ti år.

LUSING: - Gi gjerne ungdommene en lusing, mener tidligere ungdomsprest John Daniel Solhaug.