«VIKING SKY»: 1300 mennesker skal evakueres fra «Viking Sky». To slepebåter skal følge skipet inn i land i Molde. Video: @VictorM25245226, Twitter Vis mer

Stopper all evakuering fra «Viking Sky» umiddelbart

Slepebåter er i ferd med å ta cruiseskipet til land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Evakueringen av passasjerer fra cruiseskipet «Viking Sky» er satt på vent. Avgjørelsen er tatt av skipets kaptein, og vil vedvare på ubestemt tid, opplyser Hovedredningssentralen.

- Kapteinen har bedt om at evakueringen stoppes inntil videre. Skipet lå da med fronten mot sør-vest, og to slepebåter skal nå snu skipet 180 grader i retning Molde. Den operasjonen har startet, sa Einar Knudsen hos Hovedredningssentralen til Dagbladet klokka 09.30.

En liten time seinere er skipet i ferd med å slepes mot land ved hjelp av to slepebåter som tok seg ut til skipet i løpet av natta. Ifølge sentralen holder de en fart omkring sju knop.

Dårlig vær

Det var natt til lørdag at to slepebåter tok seg fram til «Viking Sky» og startet det forberedende arbeidet før tauingen.

Rederiet opplyser søndag at 479 passasjerer er evakuert, og at det er 436 passasjerer igjen om bord i tillegg til et mannskap på 458. Evakuering av ytterligere passasjerer vurderes fortløpende. En annen mulighet er at disse blir om bord mens skipet slepes til havn i Molde.

- Det er en del vind og bølger i området. Men dette er ventet å spakne utover dagen, sier Knudsen.

Jobbet i hele natt

Det var i 14-tida lørdag at cruiseskipet sendte ut Mayday-melding og drev inn mot land i Hustadvika utenfor Fræna langs Møre-kysten.

Røde Kors sendte søndag morgen ut pressemelding hvor de oppsumerte nattas arbeid og status. De fortsetter redningsarbeidet søndag.

- Frivillige har jobbet i hele natt på mottakssenteret i Brynhallen på Hustad og på hotellene i Molde og Kristiansund, sier aksjonsleder Trond Inge Larsgård i en pressemelding.

- Mange er traumatisert

Over 100 personer fra fra Røde Kors har vært i aksjon i natt. De tar imot og registrerer de evakuerte når de kommer til land, og gir førstehjelp og psykososial støtte til de som har behov for det.

- Flere av passasjerene som har kommet til land er forslått, har kutt eller bruddskader. Når de kommer til evakueringssenteret blir de registrert, og får de tørre klær og varme pledd. Mange er også traumatisert av det de har opplevd, og trenger å bli ivaretatt når de kommer til land, sier Larsgård i pressemeldingen.

Gikk nesten på grunn

Skipet, som stikker seks meter ned i sjøen, var på vei inn mot grunna i Hustadvika utenfor Fræna, der det bare er fem meter dypt.

Skipet slapp ankerkjettingene og håpet var at de skulle feste seg, samtidig som mannskapet jobbet febrilsk med å få i gang igjen motorene.

Til Bergens Tidende sier losoldermann Emil Heggelund at da ankerkjettingene strammet til og skipet stoppet, var det bare 100 meter fra grunnbrottene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer