Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stopper alle oppskytinger etter millionfiasko

Raketten til 77 millioner styrtet kun 200 meter fra Tommys arbeidsplass. Nå settes ned en internasjonal granskningskommisjon.

OPPSKYTING: Onsdag denne uka gikk det galt da den australske forskningsraketten ble skutt opp fra Andøya Rakettskytefelt. Foto: Tommy Larsen
OPPSKYTING: Onsdag denne uka gikk det galt da den australske forskningsraketten ble skutt opp fra Andøya Rakettskytefelt. Foto: Tommy Larsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Noe skjedde med en av rakettmotorene i tenningsøyeblikket og tidlig i fluktfasen. Dette førte til at raketten kom ut av kurs og var ustabil i oppstigingsfasen, heter det i en pressemelding fra Andøya Rakettskytefelt.

All rakettoppskyting med denne type motor er nå innstilt, og en internasjonal granskingskommisjon blir nå satt ned for å finne årsaken til hendelsen.

Onsdag denne uka skrev Dagbladet om Tommy Larsen som gikk opp på taket av jobben sin  sju kilometer fra Andøya Rakettskytefelt for å ta bilder av oppskytinga av en scramjet-rakett fra Australia.

Dramatisk - Etterhvert som jeg tok bildene så banen til raketten litt rar ut. Etter en stund forsvant raketten fra mitt syn, men så begynte en buldring fulgt av en plystrelyd av at noe faller ned, fortalte Tommy Larsen til Dagbladet.

Deretter ble det svært dramatisk for hobbyfotografen.

- Lyden kom nærmere og nærmere og til slutt fikk jeg øye på raketten som kom styrtende mot havet. Jeg tok mange bilder da raketten falt ned rett utenfor moloen omlag 200 meter fra der jeg sto, sier Larsen.

Og nå har altså Andøya Rakettskytefelt kommet med en foreløpig forklaring på hva som gikk galt da raketten ble skutt opp onsdag.

- I tenningsøyeblikket Her er pressemeldingen de nå har sendt ut:

Onsdag 18.september kl 15.18 ble en rakett fra det australske forskningsprosjektet ScramSpace skutt opp fra Andøya Rakettskytefelt. Prosjektet tilhørte det australske University of Queensland og deres samarbeidspartnere, hvor formålet med prosjektet er å teste fremtidig ramjetmotorteknologi. Forskningsprosjektet har en totalramme på ca 77 MNOK. Dette inkluderer alt av utviklings- og personellkostnader knyttet til alle faser av prosjektet.

Raketten som ble benyttet var en to-trinns konfigurasjon bestående av en S-30 som første trinn og en Improved Orion som andre trinn. Rakettens første trinn skulle etter planen falle ned i havet ca. 18 km nordvest for Andenes. Andretrinnet og nyttelasten skulle opp til over 300 km høyde og falle ned i havet 250 km nordvest for Andenes.

Raketten kom ut av kurs og hadde en ustabil oppstigning. Dette skyldes at noe skjedde med første trinnets rakettmotor i tenningsøyeblikket og tidlig i fluktfasen. Første trinnet falt ned i havet ved Moholmen og motor og nyttelast falt ned i havet noen hundre meter nordvest for fyret på Andenes. Andøya Rakettskytefelt fulgte nyttelastens flukt med telemetriantenne og det er derfor mottatt en mengde data fra flukten helt til skytefeltet mistet kontakten i en høyde på 383 meter over havet. Rakettens nyttelast fungerte akkurat som den skulle og alle systemer om bord var intakt under hele flukten. Prosjektledelsen konstaterer at teknologisk sett er prosjektet en suksess, men på grunn av at man ikke fikk en flukt som planlagt er ikke vitenskapelige forventninger og krav tilfredsstilt.

Årsaken ser ut til å skyldes en feil med første trinns rakettmotor som inntrådte allerede i tenningsøyeblikket og i første del av flukten. Akkurat denne rakettkonfigurasjonen har vært mye brukt innen rakettforskning, og brukes av blant andre Sverige (fra Esrange i Kiruna), Norge, Tyskland og Brasil. Rakettkonfigurasjonen har blitt skutt opp fra Andøya flere ganger i løpet av de siste årene. Det har heller ikke vært meldt om ulykker eller problemer med denne konfigurasjonen tidligere.

Det blir nå satt ned en internasjonal undersøkelseskommisjon med medlemmer fra Norge, Tyskland, Australia og Brasil. Kommisjonens oppgave er blant annet å fastslå hva som var årsaken til feilen med rakettmotoren. Inntil videre er all oppskyting av denne rakettmotoren innstilt.

Andøya Rakettskytefelt har fått hentet opp den ene rakettmotoren og nyttelastdelen fra havet, og vil få tatt opp den andre motoren tidlig i neste uke. Disse delene av raketten vil bli inspisert og testet som en del av undersøkelseskommisjonens arbeid.

PLASK: Her har raketten stupt i havet, 200 meter foran fotografen. Foto: Tommy Larsen
PLASK: Her har raketten stupt i havet, 200 meter foran fotografen. Foto: Tommy Larsen Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling