Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stopper butikksalget av paracetamol i Sverige

- Ikke aktuelt i Norge, sier legemiddelverket.

FORTSATT PARACET I NORSKE BUTIKKER.  Sverige stanser salget av paracet i butikk. Dette er ikke aktuelt i Norge, opplyser legemiddelverket. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FORTSATT PARACET I NORSKE BUTIKKER. Sverige stanser salget av paracet i butikk. Dette er ikke aktuelt i Norge, opplyser legemiddelverket. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er legemiddelverket i landet som har bestemt at paracetamol i tablettform ikke lenger skal selges i dagligvarebutikken fra november. Årsaken er at man ser en sammenheng mellom butikksalg av smertestillende piller og forgiftning.

- Vi vil vedta et tiltak som har en så sterk innvirkning som mulig på impulsbruken og så liten effekt som mulig på normal bruk, sier Rolf Gedeberg ved det svenske legemiddelverket.

En studie viser at antall forgiftningstilfeller med paracetamol ble fordoblet mellom 2000 og 2013. Man så en klar trend etter 2009, da man begynte å selge tablettene utenfor apotek. Siden da har antallet forgiftede økt med 40 prosent.

Fortsatt salg i Norge
I Norge er det ikke aktuelt å stanse salget av paracetamol i butikk, opplyser medisinske fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket til Dagbladet.

- Vi har vurdert sikkerheten hele veien, og vårt synspunkt er at denne ordningen har fungert veldig bra i Norge. Salget av paracet i butikk er også lavere enn for ti år siden, sier Madsen til Dagbladet.

Hvorfor har de kommet til en annen konklusjon i Sverige?

- Det kan jeg ikke svare på. Vi vet at det har kommet et økt antall henvendelser til giftinformasjonen i både Sverige og Norge, men norske undersøkelser viser at det ikke er noen sammenheng mellom antall henvendelser og salg av paracet i butikk, sier Madsen.

- Trygt legemiddel
Madsen sier det samlede salget av paracetamol har økt de seinere år.

- Paracetamol, når det brukes riktig, anses for å være et svært trygt legemiddel. Legene skriver nå ut mye mer paracet, og dette er en villet utvikling. Det reseptfrie salget i Norge utgjør en svært liten del av salget av paracetamol.

Han mener ordningen av salget av paracetamol i butikk er en god ordning for personer som trenger smertestillende medisiner raskt.

- Alternativet til paracetamol er ibuprofen, og det vil gi flere problemer. Ibuprofen passer ikke sammen med alle andre legemidler, sier Madsen.

Forbudet i Sverige trer i kraft 1. november. Vedtaket gjelder kun vanlige tabletter som svelges hele, og ikke eksempelvis stikkpiller, smeltetabletter og brusetabletter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!