Stopper bygging av Utøya-minnested

- Troen på AS Norge er tilbake, sier nabo Anne-Gry Ruud.

<strong>RETTEN HAR TALT:</strong> Byggearbeidet med Nasjonal Minnesmerke på Utøyakaia settes på vent. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
RETTEN HAR TALT: Byggearbeidet med Nasjonal Minnesmerke på Utøyakaia settes på vent. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ringerike tingrett gir naboene medhold i at minnestedet for Utøya på Utøyakaia skal stoppes midlertidig, melder NTB.

«Staten og Arbeidernes Ungdomsfylking pålegges å stanse arbeidet med oppføring av minnestedet etter Utøyatragedien med all infrastruktur og alle fasiliteter som gjelder minnestedet», skriver retten i kjennelsen.

Anne-Gry Ruud representerer naboene som i årevis har kjempet mot plasseringen av minnesmerket ved Utøyakaia i Hole kommune. Hun jubler over seieren.

- Vi er veldig glad. Troen på AS Norge er tilbake med en gang det gikk fra politikk til rettssystemet. Der vant vi fram og det er deilig, sier Anne-Gry Ruud til Dagbladet.

Hun presiserer at dette bare er en midlertidig stans.

- Vi skal inn i en hovedforhandling i desember, hvor hele spørsmålet om plasseringen av minnesmerket skal tas stilling til. Vi er nå likevel tryggere på at bevisene våre holder. Med hjelp fra sakkyndige har vi fått etablert at risikoen for helseskade blant naboene er til stede dersom minnesmerket legges ved Utøyakaia.

Det var 16 naboer og andre som bor i nærheten av Utøyakaia som gikk til søksmål mot staten og AUF for å få anleggsarbeidet midlertidig stoppet i juli i fjor - etter flere år med konflikter. Mange av dem bidro med å redde ungdommene fra øya 22. juli 2011.

De har også gått til søksmål for å stoppe hele minnestedet. Denne kommer opp for retten 30. november.

- Ingen er i mot et minnested, men plasseringen må ikke være til hinder for psykisk helse og livsutfoldelse for oss som bor her, har leder av Utstranda vel, Maria Holtane-Berge, tidligere uttalt til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer