LØSLATT: Nadiya Savchenko hadde sin første arbeidsdag i det ukrainske parlamentet 31. mai, seks dager etter hun ble løslatt fra russisk fengsel. Nå kommer hun med sterke oppfordringer til vestlige land om å stoppe Russlands fremmarsj i Ukraina.  Foto: Oleksandr Khomenko / Pacific Press
LØSLATT: Nadiya Savchenko hadde sin første arbeidsdag i det ukrainske parlamentet 31. mai, seks dager etter hun ble løslatt fra russisk fengsel. Nå kommer hun med sterke oppfordringer til vestlige land om å stoppe Russlands fremmarsj i Ukraina.  Foto: Oleksandr Khomenko / Pacific PressVis mer

- Stopper dere ikke Russland, står de på grensa til Polen eller Tysklands neste gang

Ukrainsk politiker med sterk oppfordring til Vesten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vladimir Putin må stoppes nå. Hvis ikke, vil de russiske styrkene gå videre til grensen til Polen eller Tyskland, sier Nadya Savchenko, politikeren som er blitt beskrevet som krigen i Ukrainas «Jeanne d'Arc», i et eksklusivt intervju med den britiske avisa The Telegraph.

Savchenko ble løslatt 25. mai, etter nesten to år i russisk fengsel. Den ukrainske piloten og politikeren ble tatt til fange da hun kjempet mot pro-russiske opprørere i juni 2014. Mens hun satt i fengsel ble hun valgt inn i det ukrainske parlamentet, og har under oppholdet kommet med flere uttalelser der hun har kalt Putin "kriminell" og "idiot".

I sitt første intervju med utenlandske medier etter løslatelsen, hadde Savchenko en klar oppfordring til Vesten:

- Før eller siden må dere vise at dere ønsker å stoppe Russlands frekkhet mot Ukraina.

- Det kan hende det vil putte Europa og USA i en ubehagelig posisjon, men neste gang er det er det Polen eller Tysklands grense Russland er ute etter.

- Kanskje dør vi i kampen

- HJELP OSS: Pilot og politiker Nadiya Savchenko er av mange utpekt som Ukrainas neste president. Nå ber hun at Vesten hjelper Ukraina å stoppe Putin. Foto: REUTERS/Gleb Garanich
- HJELP OSS: Pilot og politiker Nadiya Savchenko er av mange utpekt som Ukrainas neste president. Nå ber hun at Vesten hjelper Ukraina å stoppe Putin. Foto: REUTERS/Gleb Garanich Vis mer

Europa og USA har ikke ønsket å støtte Ukraina militært, i frykt for at konfrontasjonen med Russland skal eskalere. Dette er den ukrainske politikeren enig i, men mener likevel vestlig hjelp er helt nødvendig. Hun forslår blant annet et samarbeid med NATO.

- Om Vesten ikke vil vi skal dø i kampen, men stå opp mot Russland, bør dere gi oss flere midler. Ingen ønsker en tredje verdenskrig, så dere bør bare bidra med defensive våpen.

Utpekes som Ukrainas neste president

35-år gamle Savchenko har flere ganger blitt utpekt som Ukrainas neste president, men sier selv hun bare er en enkel pilot og «soldatenes stemme».

- Men jeg har stor gjeld til det ukrainske folk, og er nå klar for å betale tilbake dette. Nå avhenger alt av folket. Jeg gjør hva som helst for å gjøre Ukraina sterkere. Hvis svaret er å bli president, så blir jeg president, sier hun til den britiske avisen.

Henges ut som «morder i skjørt»

I russiske medier henges piloten ut som en "morder i skjørt". Savchenko mener selv hun er en fredsskaper.

- Jeg har vært soldat i 12 år, det er yrket mitt. Men hvis en soldat ikke ønsker fred, er han ikke en soldat lenger, men en drapsman. En soldat kjemper for fred, sier hun.