PÅ IS:  Ingen fersk torsk til Europa via transportknutepunktene i Oslo fra i dag. ILLUSTRASJONSFOTO: SCANPIX.
PÅ IS: Ingen fersk torsk til Europa via transportknutepunktene i Oslo fra i dag. ILLUSTRASJONSFOTO: SCANPIX.Vis mer

Stopper ferskfisk til Europa

Transportarbeidere streiker fra i dag. Sjekk hvilke varer som ikke kommer til butikkene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Transportarbeiderstreiken som ble innledet klokka 06 i morges, vil i første omgang ramme en av landets største eksportnæringer: fiskeindustrien spesielt og fersk laks spesielt.

Ikke en eneste laks går ut til Europa i dag med kjøletrailer fra de 12 terminalene i Oslo-området som er tatt ut i streik i første omgang. Det er her storparten av ferskfisken fra hele kysten blir lastet om og kjørt sørover.

- Betyr det at ferskfisk ligger og råtner på streikestedene, Lars Johnsen - nestleder i Norsk Transportarbeiderforbund?

- Foreløpig ikke, men vi vet ikke hva som vil skje selv om eksportbedriftene har fått god tid til å forberede seg på situasjonen som nå har oppstått. Selv er jeg nå på terminalen på Alnabru, og her er det foreløpig bare frossenfisk som ikke kommer videre, sier Johnsen til Dagbladet ved 10-tiden.

Trappes opp 19. maiStreiken vil bli trappet til andre transportknutepunkt i landet om fire dager - fra onsdag 19. mai. Transportarbeider- forbundet vil ikke gå ut med de nye streikestedene før Riksmeklingsmannen er varslet.

Foreløpig er det 900 transportarbeidere som streiker etter at meklingsmann Merete Smith ga opp å finne en løsning mellom Logistikk- og Transportindustriens Landsforening i morges.

Slik tolker transportarbeidernes tillitsvalgte situasjonen som har oppstått:

- Konflikten dreier seg i stor grad om ansettelsforhold og bruk av midlertidig arbeidskraft. De tre største arbeidsgiverne i bransjen - Schencker, Tollpost og Bring - oppfatter vi som ganske ryddige. Men det er mange av de mindre aktørene som driver på andre måter, og nå hadde arbeidsgiversiden bestemt seg for å stå samlet, kommenterer Lars Johnsen.

Denne langhelgen er det i hovedsak fiskeeksporten som blir berørt.

Disse varene rammesTirsdag 18. mai skulle normalt innenlands godstransport starte for fullt igjen.

- Blir forsyningene til matbutikkene berørt?

- Bare i mindre grad. Det er endel hermetikk som ikke kommer ut til butikkene nå. De store matkjedene har sin egen distribusjon som ikke er berørt i denne omgang. Men distribusjon av klær og skotøy til forretningene vil bli kraftig berørt, sier Lars Johnsen.