SJELDENT SYN:  Vaktmester Steinar Kristoffersen fikk øye på en stor familie med villsvin på vei hjem fra Østfold. - Sjeldent, sier Miljødirektoratet. Video: Steinar Kristoffersen Vis mer

Stopper for mor og de ti forhatte ungene

Her er vaktmester Steinars unike bilder av familieturen i Østfold. Nå skal politikerne bestemme om det blir forbudt å gi mat til svartelistede dyr.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Her rusler grisemor og de ti ungene over fylkesveien i Havnås i Trøgstad i Østfold.

Men den unike fotofangsten som vaktmester Steinar Kristoffersen (43) tok gjennom bilruta på vei hjem fra jobb mandag, er ikke noe kosebilde for norske naturmyndigheter og grunneiere.

Villsvin er svartelistet som ett av de fem mest uønskede pattedyrene i norsk natur - sammen med mink, mårhund, bisamrotte og sørhare.

Årsak: Villsvininvasjonen fra Mellom-Europa via flere hundre tusen artsfrender med hoggtenner i Sør-Sverige kan bringe med seg den dødelige grisesykdommen afrikansk svinepest og såkalte trikiner, som utvikler muskelsykdommer hos mennesker.

Og som altetende etterlater de seg åkre og skogflekker som krigsområder.

- Som fyllekjøring

- Det ser ut som fyllekjøring med plog der villsvin har herjet, forklarte viltforvalter Kristian Norgaard Berglund da han orienterte bønder i Østfold i fjor om særtrekk ved de ubedte gjestenes adferd.

Og en skogeier fortalte om sine ferske opplevelser med nye villdyr i skogen:

- De gravde seg ned til røttene på grantrærne. Det blir råte i trærne, en gravemaskin har ikke så stor kapasitet.

Villsvin er lovlig jaktbytte året rundt. Sist jaktsesong, fra 1. april 2016 til 31. mars 2017, ble 140 skutte villsvin i sørlige grenseområder mot Sverige rapportert. Det er dobbelt så mange som jaktsesongen før.

Sverige: Minst 250 000

Det store problemet ligger et par dagsmarsjer på korte bein noen mil sør. I Sverige ble det skutt 100 000 villsvin for to år siden. Og det er minst en kvart million høyst levende eksemplarer.

Smaalenenes Avis (krever innlogging) viste det sjeldne bildet først av den svartelistede grisefamilien over veien.

Villsvin er avhengig av mat fra menneskehånd for å overleve selv en mild vinter i Østfold.

Rovviltkontakt Mats Haneborg Finne i Statens naturoppsyn sier til avisa at det er opp til politikerne å bestemme om slik foring blir lovregulert.

Vurderer forbud mot mat

Seniorkonsulent Erik Lund i Miljødirektoratet sier til Dagbladet at fagmyndigheter er i ferd med å utarbeide et forslag til egne bestemmelser om foring av vilt, som trolig vil komme på høring rundt årsskiftet.

Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) er bedt om å legge fram en vurdering om villsvin spesielt, på oppdrag fra Mattilsynet og Miljødirektoratet. Første utkast er ventet klart innen nyttår.

- Bildet fra Østfold av villsvinmor og ungeflokken er sjeldent. Men det betyr ikke at det aldri er født slike kull i Norge tidligere. Det er ingen som vet nøyaktig hvor mange villsvin det er i Norge, men det er ikke unaturlig å regne med noen hundre, sier Lund.

Hjørnetenner

- Er villsvin farlig for mennesker?

- Nei, i utgangspunktet er det skye dyr som trekker unna. Men i likhet med andre viltlevende dyr eller husdyr, så kan også villsvin utgjøre en trussel dersom de er presset eller skadd. Faren er særlig kuttskader fra villsvinets hjørnetenner.

- Hadde du takket ja til villsvinstek fra Østfold-skogene ?

- Ja, hvis kjøttet er sjekket for trikiner som det skal og er godt tilberedt. Det er veldig god mat.