Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stopper «herresluse» etter massiv kritikk

Sola flyplass trekker påstanden om at kvinner er treigere enn menn i sikkerhetskontrollen.

- KRENKENDE:  Nestleder i Likestillings- og diskrimineringsombudet, Elisabeth Lier Haugseth, mener en egen herresluse har blitt oppfattet krenkende av kvinnelige passasjerer ved Stavanger Lufthavn Sola. Hun synes det er positivt at slusa nå vil være åpen for begge kjønn. Foto: Avinor
- KRENKENDE: Nestleder i Likestillings- og diskrimineringsombudet, Elisabeth Lier Haugseth, mener en egen herresluse har blitt oppfattet krenkende av kvinnelige passasjerer ved Stavanger Lufthavn Sola. Hun synes det er positivt at slusa nå vil være åpen for begge kjønn. Foto: Avinor Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Kun menn - men only :)», står det på skiltet - som i dag har sluset menn gjennom en egen kø i sikkerhetskontrollen på Stavanger Lufthavn Sola.

Etter at bruken av «herreslusa» ble kjent i formiddag har flere svært opprørte personer klaget på det de oppfatter som diskriminering av kvinner, til både Likestillings- og diskrimineringsombudet og flyplassen.

Det har resultert i at Sola nå trekker mannetilbudet, opplyser Morten Wathne, leder for teknikk og kundeservice på flyplassen.

- Kvitt timelang kø - Vi har fått mange reaksjoner fra folk som opplever dette som diskriminering. Bakgrunnen for slusa var at vi har opplevd opp til et times lange køer, og derfor opprettet en ny sluse i tillegg til de fem vi har fra før, sier han.

Den ekstra manneslulsa har vært i drift i de travleste periodene på flyplassen, på torsdag ettermiddag samt fredager, i 14 dager.

Først i dag kom skiltet opp, opplyser Wathne.

- Vi har en underdekning av kvinnelige sikkerhetskontrollører, og fra denne slusa får ikke kontrollørene tilkalt kvinnelige ansatte dersom en passasjer krever å bli sjekket av en kvinne.

Kroppsvisteringsproblem Fra og med neste torsdag vil kvinner, som er villige til å la seg kroppsvisitere av mannlige sikkerhetskontrollører, også ha mulighet til å bruke slusa.

- Vi har tatt affære, og vil ikke spille opp etter kjønn lenger.

BEKLAGER:  Leder for teknikk og kundeservice på Stavanger Lufthavn Sola, Morten Wathne, beklager at «herreslusa» ble oppfattet diskriminerende. Foto: Fredrik Refvem / Stavanger Aftenblad
BEKLAGER: Leder for teknikk og kundeservice på Stavanger Lufthavn Sola, Morten Wathne, beklager at «herreslusa» ble oppfattet diskriminerende. Foto: Fredrik Refvem / Stavanger Aftenblad Vis mer

- Angrer dere?

- Nei, vi kan ikke angre på at vi har økt kapasiteten, for det har vi lyktes med. Men dette med mannekøer kom uheldig ut, og vi beklager at noen har oppfattet dette som diskriminering.

- BH sinker damer Fungerende lufthavnsjef Jone Nevland sa tidligere i dag til Aftenbladet at kvinner bruker lenger tid i sikkerhetskontrollen enn menn fordi de «gjerne har litt mer med seg, og ting som BH-spiler og hårklemmer, og sko med metall gjør at det kan ta noe mer tid i sikkerhetskontrollen».

Nå trekker i midlertid lufthavnen denne påstanden.

- Vi har ikke noen måling som tilsier at kvinner er treigere i kontrollen enn menn. Dette har kommet litt feil ut, sier Wathne, og legger til at mennene som har benyttet herreslusa ikke har kommet seg raskere gjennom kontrollen.

- Begge kjønn har sått i samme kø før de kommer inn til slusene. Vi har nå fått ned køen til ti minutter, sier han.

- Reagerte kraftig Likestillings- og diskrimineringsombudet mottok seks henvendelser rundt lunsjtider i dag. «Vi har aldri hørt at kvinner bruker lengre tid i sikkerhetskontrollen enn menn», skriver ombudet på sine nettsider.

- Klagerne reagerte kraftig og vi har fått spørsmål om dette er i tråd med likestillingsloven. Køen er i hvert fall ikke i tråd med lovens intensjon, sier Elisabeth Lier Haugseth, nestleder i ombudet.

- Sola Lufthavn har forklart at de ønsket å effektivisere køen, noe de bomma litt på. Dette er dårlig dømmekraft, de kom skikkelig uheldig ut, sier Haugseth.

- KRENKENDE:  Nestleder i Likestillings- og diskrimineringsombudet, Elisabeth Lier Haugseth, har ikke hørt om at kvinner er treigere enn menn i sikkerhetskontrollen. Foto: Bente Bjercke / Likestillings- og diskrimineringsombudet
- KRENKENDE: Nestleder i Likestillings- og diskrimineringsombudet, Elisabeth Lier Haugseth, har ikke hørt om at kvinner er treigere enn menn i sikkerhetskontrollen. Foto: Bente Bjercke / Likestillings- og diskrimineringsombudet Vis mer

Ombudet mener det er positivt at Avinor så raskt fjerner ordningen med egen kø for menn, og heller forsøker å finne andre ordninger for å effektivisere køen.

Hun mener henvendelsene kom fra personer som reagerte på at flyplassen implisitt sier at det er noe negativt og galt forbundet med kvinner.

- De sier da at kvinner hefter menn fordi de bruker lenger tid i sikkerhetskontrollen. De lager en steriotyp oppfatning av kjønnene som kan oppleves krenkende, sier hun.

- Andre virkemidler Sjøl mener Haugseth at flyplassens effektivisering ved egen herrekø er svært merkelig. Det må finnes andre virkemidler for å oppnå få reisende raskere gjennom sikkerhetskontrollen, mener hun.

- Jeg tror jeg hadde reagert om jeg hadde stått i en kø mens menn hadde kommet fortere igjennom ved siden av. Jeg har det temmelig travelt på flyplassen, og ville ikke likt å stå i en kø som tar lenger tid.

- Hva med pendlerkø?, spør hun.

Kontaktet flyplassen Likestillings- og diskrimineringsombudet kontaktet i dag flyplassen for å høre om inndelingen vil opprettholdes.

- De sa de ville komme tilbake igjen til oss med dette mandag. Vi har uansett fått inn seks klager som vi må behandle. Hvis de opprettholder ordningen, vil vi be om kommentar og redegjørelse fra flyplassen.

Dersom ombudet etter redegjørelsen konkluderer med at praksisen er i strid med likestillingsloven, vil flyplassen være forpliktet til å endre køinndelingen.

STAVANGER LUFTHAVN SOLA:  Ønsker at køen i sikkerhetskontrollen skal gå raskere. Dette gjør de ved at menn får sin egen kø. Foto: Alf Ove Hansen / NTB Scanpix
STAVANGER LUFTHAVN SOLA: Ønsker at køen i sikkerhetskontrollen skal gå raskere. Dette gjør de ved at menn får sin egen kø. Foto: Alf Ove Hansen / NTB Scanpix Vis mer

- Hvis de ikke gjør dette, har ombudet anledning til å sende saken til Likestillings- og diskrimineringsnemnda som kan gi bindende pålegg og dagsbøter. Men det har aldri skjedd at nemnda har vært nødt til å ilegge bøter, sier hun.

MER EFFEKTIVT:  «Herreslusa» ble åpnet i tillegg til de fem andre slusene på Sola for 14 dager siden, og har blitt brukt på torsdager og fredager - da det er mest travelt på flyplassen, opplyser Morten Wathne, leder for teknikk og kundeservice på flyplassen.
 Foto: Avinor
MER EFFEKTIVT: «Herreslusa» ble åpnet i tillegg til de fem andre slusene på Sola for 14 dager siden, og har blitt brukt på torsdager og fredager - da det er mest travelt på flyplassen, opplyser Morten Wathne, leder for teknikk og kundeservice på flyplassen. Foto: Avinor Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media