Stopper ikke DNA-prosjektet

Justisminister Odd Einar Dørum har ikke planer om å stanse det omdiskuterte DNA-prosjektet Justisdepartementet startet i forrige måned for å teste somaliere som søker familiegjenforening i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har ikke nå tenkt å endre det praktiske opplegget, men jeg tar selvfølgelig et møte med Den norske lægeforening for å drøfte den kritikken den har reist mot prøveprosjektet, sier justisminister Dørum til Dagbladet. Han ønsker ikke å svare et kontant ja eller nei på om prøveprosjektet blir lagt på is.

I går vedtok sentralstyret i Den norske lægeforening at leger som arbeider i Norge, ikke skal delta ved DNA-testing av asylsøkere i gjenforeningssaker eller røntgenundersøkelser av asylsøkere for å bestemme alder.

Dersom noen av foreningens medlemmer ikke slutter opp om boikotten, kan de bli ekskludert.

I går uttalte president Hans Petter Aarseth i Lægeforeningen til Dagbladet at prøveprosjektet med DNA-testing av somaliere er misbruk av medisin som fag. I går fant Dørum det nødvendig å skaffe en avtale med Lægeforeningen om å drøfte saken.

Odd Einar Dørum utfordrer sterke krefter i denne saken.

  • Bioteknologinemnda ber Justisdepartementet stoppe bruk av DNA-tester inntil de etiske problemstillingene som kan reises i forbindelse med bruk av slike tester, er nøye vurdert.
  • Den norske lægeforening ber Dørum om å stanse forsøksprosjektet.
  • Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS), der Dørum tidligere har vært styremedlem, ber departementet stanse prosjektet inntil de etiske problemstillingene er grundig analysert.
  • Arbeiderpartiets talsmann i justissaker, Vidar Bjørnstad, sier til Dagbladet at Ap vil be Dørum om å komme til Stortinget i neste uke for å ta en gjennomgang av saken. Inntil videre bør DNA-prosjektet ta en pause, mener Bjørnstad.

Dørum har ikke problemer med å forsvare prøveprosjektets berettigelse.

- Vi har ment det som et forsøksprosjekt for å få et bedre grunnlag for å kunne yte folk rettferdighet ved familiegjenforening fra Somalia, sier Dørum.

Han sier at prosjektet skal evalueres når det er ferdig. I forrige måned vedtok Bioteknologinemnda å be Justisdepartementet stanse DNA-tester i forbindelse med asylsøknader og gjenforeningssaker. Nemnda mener at de etiske problemene må vurderes nøye.