Stopper ikke omstridt oljesand

Kritiker: - Som å fyre med kull.

BLANDER SEG IKKE: : Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen vil som representant for StatoilHydros storeier staten ikke blande seg bort i det omstridte oljesandprosjektet i Canada.
Foto:  Knut Falch / SCANPIX
BLANDER SEG IKKE: : Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen vil som representant for StatoilHydros storeier staten ikke blande seg bort i det omstridte oljesandprosjektet i Canada. Foto: Knut Falch / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) mener det er «betydelige miljøutfordringer» knyttet til oljesand. Men han vil ikke bruke eiermakten til å stanse StatoilHydro.

Fra 2011 planlegger StatoilHydro å utvinne oljesand i Canada. Klimagassutslippene blir betydelig større enn ved oljeutvinningen i Nordsjøen.

Men olje- og energiminister Riis-Johansen avviser å bruke statens eierandel på 67 prosent av aksjene for å stanse prosjektet, slik flere rødgrønne politikere krever.

- Jeg vil ikke gå inn i enkeltprosjekter, sier statsråden til Dagsavisen.

-Lite miljøvennlig

BI-professor Jørgen Randers er kritisk, og mener oljesandboring er gammeldags i tillegg til å være lite miljøvennlig.

- Regjeringen gir med den ene hånden, når den blant annet gir 15 milliarder kroner for å bevare tropisk regnskog, og tar med den andre når den ikke stanser oljesandutvinning, sier han.

SVs miljøpolitiske talskvinne Inga Marte Thorkildsen sammenligner oljesand med kull, og sier at Norge må styre unna hvis vi mener alvor med klimapolitikken. (NTB).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer