Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Thailand:

Stopper kokosmelk-salg: - Grusom behandling

Flere butikker verden over slutter å selge kokosprodukter etter en video som skal vise dyremishandling av aper.

PETA: Mener apene blir mishandlet og tvunget til å plukke opp til 1000 kokosnøtter hver dag. Video: PETA. Reporter: Celina Morken Vis mer

En video publisert av dyrevernsorganisasjonen PETA i Asia har vekket oppsikt den siste uka. Videoen viser aper i bånd som brukes til å plukke kokosnøtter i Thailand. Aktivistene i PETA mener dette er dyremishandling.

Organisasjonen har undersøkt og besøkt åtte gårder, en konkurranse i kokosnøttplukking og flere steder hvor apene trenes til å utføre jobben, skriver de på sine nettsider.

De mener apene mishandles på alle stedene de har besøkt, og at de blir tvunget til å plukke opp mot 1000 kokosnøtter daglig. Ifølge BBC regnes det at et menneske kan plukke rundt 80 på samme tid.

Mange av apene blir revet vekk fra familiene sine når de er små, får på seg metallhalsbånd og blir sperret inne i små bur i lang tid, hevder PETA.

- Når de får begrenset frihet til å bevege seg og sosialisere seg med andre, blir disse intelligente dyrene sakte, men sikkert gale, skriver de på nettsidene.

De hevder også at flere av apene har fått hjørnetennene fjernet, dersom de har forsøkt å forsvare seg selv.

LENKE: Før apene klatrer opp i trærne for å sanke kokosnøtter får de på seg en metallenke rundt halsen. Foto: AFP
LENKE: Før apene klatrer opp i trærne for å sanke kokosnøtter får de på seg en metallenke rundt halsen. Foto: AFP Vis mer

Går utover salget

Mandag sa handelsminister i Thailand Jurin Laksanawisit til Bangkok Post at Thailand ikke bruker aper til å sanke kokosnøtter til eksport. Han innrømmer likevel at det har vært et tilfelle hvor en gård har brukt aper som arbeidskraft.

Ministeren sier at gården fortsatt benytter seg av det, men at opptreningen av apene bare brukes som en turistattraksjon.

Han sier at beskyldningene fra dyrevernsorganisasjonen har gått utover salget av thailandsk kokosmelk, spesielt i EU-landene.

Bøndene mener praksisen ikke er dyremishandling.

- For to år siden var representanter fra EU på befaring på flere av gårdene, og de innså seinere at dette ikke var dyremishandling, sier leder for et nettverk for kokosbønder Pongsak Butrak, ifølge den thailandske avisa.

- Veldig problematisk

Zoolog Petter Bøckman ved Naturhistorisk museum i Oslo, sier til Dagbladet at det ikke er noen tvil om at apene i videoen har det vondt.

- Det er en helt forferdelig måte å behandle dyr på. Apene er ikke så forskjellige fra oss, de reagerer gjerne på samme måte på de samme tingene, sier han.

Han mener at holdningene til dyrevelferden i Sørøst-Asia er problematiske, og at det som for oss kan framstå som en helt absurd måte å forholde seg til dyr på, er vanlig der.

SKEPTISK: Zoolog Petter Bøckman er ikke i tvil om at apene lider. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
SKEPTISK: Zoolog Petter Bøckman er ikke i tvil om at apene lider. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer

- Apene er redde, og man ser tydelig på flere av dem i videoen at de viser tegn tilsvarende mennesker som er i ferd med å bli gale. På samme måte som oss mennesker er aper sosiale dyr. Vi tåler ikke å være lenket fast og alene, da blir vi gale, sier han til Dagbladet.

Bøckman synes at utnyttelsen av dyrelivet i Asia er en viktig problemstilling, men ønsker ikke å gi organisasjonen PETA for mye vind i seilene. Grunnen til det er at han selv ikke er enig i organisasjonens filosofi om forholdet mellom dyr og mennesker.

- Jeg er skeptisk til PETA som organisasjon, men jeg er veldig glad for at de tar tak i denne saken og gir dette fenomenet så mye oppmerksomhet.

KOKOSMELK: Butikkjeder over hele verden har boikottet kokosprodusenter i Thailand, som bruker aper til å sanke kokosnøtter. Foto: Reuters
KOKOSMELK: Butikkjeder over hele verden har boikottet kokosprodusenter i Thailand, som bruker aper til å sanke kokosnøtter. Foto: Reuters Vis mer

Boikotter

Ifølge PETA har over 15 000 butikker så langt boikottet å kjøpe produkter fra produsenter som benytter seg av denne arbeidskraften.

Walgreens Boots Alliance, som eier nærmere 3000 butikker i Storbritannia og 10 000 butikker i USA, har sagt at de slutter å føre thailandske kokosprodukter til produsentene slutter å bruke aper.

Aroy-D og Chaokoh er to av Thailands mest kjente merker, som leverer kokosmelk verden over, også til i Norge.

Asian Food Import AS som er en av de norske importørene av Aroy-D, sier til NRK at de har vært i kontakt med produsenten som har forsikret dem om at kokosmelka ikke stammer fra apearbeid.

Norgesgruppen, som selger kokosmelk fra Eldorado, bekrefter også til NRK at de ikke bruker aper til innhøsting, selv om produktene kommer fra Thailand. Etter at saken ble kjent har de også bedt de øvrige leverandørene om å undersøke sine underleverandører.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!