Coronavirus hos mink

Stopper mink-utrydding

Danmarks matminister: - Beklager, vi gjorde en feil.

VI ADVARER MOT SVÆRT STERKE BILDER I DENNE VIDEOEN: Skrekkvideo viser bilder fra avliving av mink som gikk forferdelig galt. Video: Privat/tipser Reporter: Christian Roth Christensen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Med umiddelbar virkning trekker Danmarks regjering tilbake ordren om å avlive alle 17 millioner mink på pelsdyrgårdene i landet.

- Beklager, vi har gitt feil ordre i forhold til loven, sier matminister Mogens Jensen i dag.

Også tirsdagens møte i Folketinget med en hastebehandling av ny lov, er avlyst.

Forrige uke kunngjorde statsminister Mette Fredriksen, matminister Mogens Jensen og Statens Serums Institut (SSI) at all mink i Danmark skulle avlives, etter funn av muterte versjoner av coronaviruset som har spredt seg fra mink til mennesker.

12 mennesker på Nordjylland har fått påvist minkvarianten av covid-19 - kalt cluster-5.

Det er foreløpig uvisst hvordan mutasjonene i viruset vil påvirke dets egenskaper, og det er uvisst om det har kommet til Norge. Norske helsemyndigheter frykter imidlertid at den nye virusstammen kan redusere effekten av en framtidig vaksine.

I Danmark har flere juseksperter slått fast at ordren om å avlive 15 millioner mink er grunnlovsstridig. Det erkjenner nå også matminister Mogens Jensen overfor danske TV2.

GASSET I HJEL: Døde mink ut av en gasscontainer i Næstved på nord på Jylland. De siste dagene er tre millioner dyr avlivet nord i landet. I dag har regjeringen trukket tilbake avlivningsordren for 13-14 millioner dyr i resten av Danmark. Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau/AFP/NTB.
GASSET I HJEL: Døde mink ut av en gasscontainer i Næstved på nord på Jylland. De siste dagene er tre millioner dyr avlivet nord i landet. I dag har regjeringen trukket tilbake avlivningsordren for 13-14 millioner dyr i resten av Danmark. Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau/AFP/NTB. Vis mer

- Vi har begått en feil. Vi har ikke lovhjemmel til å be minkoppdrettere om å avlive mink utenfor de sonene som er avklart. For å kreve det, må vi ha hjemmel for det. Derfor er det også beklagelig at det har gått ut et brev til oppdretterne hvor det var uklart at dette var en oppfordring fra regjeringens side, sier han.

Får ikke gjennom hastelov

I et skriftlig svar til Ekstra Bladet søndag kveld, skrev Jensen at regjeringen vurderte situasjonen som så alvorlig at det ikke var tid til å avvente en ordinær lovbehandling.

Et nytt lovforslag skulle opprinnelig bli hastebehandlet i Folketinget tirsdag. Nå er planen avlyst, da regjeringen ikke har fått støtte fra opposisjonen. Det skal i stedet behandles på ordinært vis, med tre behandlinger.

Det betyr etter den danske grunnloven at en lovendring først settes ut i livet 30 dager etter at den er vedtatt.

Ved en hastebehandling som planlagt i Folketinget i dag, ville en lovendring vært virksom umiddelbart under «paraplyen» unntakstilstand på grunn av corona-pandemien.

Så er det blitt klart i løpet av siste to døgn at regjeringens kriselov ville blitt forkastet.

Beklager - maks 7,8 kilometer

I dag har matminister Mogens Jensen sendt et beklager-brev til alle Danmarks minkbønder og en forklaring hva hans depeartement - les regjeringen - har tolket feil.

Med dagens gjeldende danske lov kan ikke regjeringen gi en slik generell avlivingsordre. Avstanden til en minkgård med konstatert smitte, må være mindre enn 7,8 kilometer for at myndighetene kan en slik avlivingsordre hos naboene.

Ministeren holder likevel på oppfordringen til oppdretterne om å bidra for å få kontroll på smittesituasjonen, ved å avlive dyrene sine.

- Det alt handler om nå, er å hjelpe folkehelsa best mulig, sier han.

- Regjeringens verste sak

Det var sist onsdag, 4. november, at statsminister Mette Frederiksen og matminister Mads Jensen, kunngjorde regjeringens ordre: innen 16. november skal alle mink i Danmark være avlivet.

Mink og pels er en stor næring i dansk landbruk med 1 100 minkgårder, nærmere 3 000 ansatte og en årlig eksport for fem milliarder danske kroner.

Til sammenligning er det bare et 40-talls pelsdyrgårder tilbake i Norge i full drift etter et Venstre-krav og regjeringskompromiss om at all pelsdyrvirksomhet her i landet skal være avviklet innen 1. februar 2025.

Det vedtaket kom før corona-pandemien - av dyrevernhensyn.

Politisk redaktør i storavisa Politiken, Anders Bæksgaard, skriver i en leder rett etter tirsdagens helomvending, at minksaken er en av regjeringens største problemsaker de siste månedene.

Han gir to hovedgrunner for konklusjonen:

1. Diskusjon og faglige vurderinger om corona-smitte fra mink til mennesker, har pågått siden juni. Regjeringen skulle tatt grep lenge før.

2. Når regjeringen først bestemte seg, god tid etter 12 smittede personer i minkens nærområder på Nordjylland, greier den å tolke lovenm feil. Les: grunnlovsbrudd.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer