Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stopper NAVs avlytting

NAV-sjefen må redegjøre for Arbeidsdepartementet i dag.

NAVLYTTING: En lovendring få kjente konsekvensen av, har ført til at NAV har rett til å undersøke teledata på enhver person etaten måtte ønske - fram til Arbeidsdepartementet nå har satt en midlertidig stopp for. Vedkommende NAV har ønsket å sjekke, behøver ikke å være NAV-klient eller mistenkt for noe. NAV har dermed en videre lovhjemmel enn den politiet har til rådighet. Foto: Tore Meek / SCANPIX
NAVLYTTING: En lovendring få kjente konsekvensen av, har ført til at NAV har rett til å undersøke teledata på enhver person etaten måtte ønske - fram til Arbeidsdepartementet nå har satt en midlertidig stopp for. Vedkommende NAV har ønsket å sjekke, behøver ikke å være NAV-klient eller mistenkt for noe. NAV har dermed en videre lovhjemmel enn den politiet har til rådighet. Foto: Tore Meek / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nav får inntil videre forbud mot å sjekke sine klienters telefon- og internettbruk.

Nav har til nå hatt en lovhjemmel som ga dem lov til dette for å hindre trygdemisbruk.

Kritikken mot Nav har vært sterk etter at saken ble kjent, og det tar Arbeidsdepartementet nå konsekvensen av.

- Gitt den store oppmerksomheten og den store debatten som har vært, knyttet til personvernshensynene og datalagring, så har vi funnet grunn til å be Nav i dag om å ikke anvende denne hjemmelen for innhenting av informasjon på mobil- og trafikkdata, sier statssekretær Gina Lund (Ap) i Arbeidsdepartementet til NRK.

Stortinget sa ja Lovhjemlene som sikrer Nav slik tilgang, ble gitt av Stortinget for to år siden. Fullmaktene er imidlertid så vide at de går på personvernet løs.

Saksordfører for saken i Stortinget, Geir Pollestad (Sp), sa søndag til NTB at innsynsadgangen var helt utilsiktet.

Nav-direktør Joakim Lystad skal tirsdag redegjøre overfor departementet på hvilken måte fullmaktene til nå er blitt brukt.

(NTB).

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!