Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stopper oppdrag i Irak

Opptreningen av irakiske sikkerhetsstyrker i regi av Operation Inherent Resolve, der også Norge deltar, er midlertidig stoppet, bekrefter Forsvaret. Det samme er Natos treningsoppdrag i landet.

DREPT: Statlig TV i Irak melder at lederen for den iranske revolusjonsgarden, Qasem Soleimani, ble drept i et flyangrep i Bagdad natt til fredag. Bilder fra CNN og AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet Vis mer

Norge har et styrkebidrag på om lag 70 personer i Anbar-provinsen i Irak, som inngår i Operation Inherent Resolve.

Lørdag opplyste det tyske forsvaret at denne opptreningen midlertidig stanses, og at det gjelder for soldater fra alle land som deltar i koalisjonen.

STOPP: Natos oppdrag i Irak stoppes midlertidig. Her generalsekretær Jens Stoltenberg. Foto: YASSER AL-ZAYYAT / AFP
STOPP: Natos oppdrag i Irak stoppes midlertidig. Her generalsekretær Jens Stoltenberg. Foto: YASSER AL-ZAYYAT / AFP Vis mer

Talsperson Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter bekrefter overfor NTB at den midlertidig stansen også gjelder for de norske styrkene, og at de avventer sikkerhetssituasjonen.

De norske soldatene skal fortsatt bli i Irak, opplyser Stordal. Oppmerksomheten rettes nå mot styrkebeskyttelse og oppgaver knyttet til å passe på leirer.

Danmark og Sverige har også bekreftet at aktiviteten blir satt på vent.

Lørdag ettermiddag bekrefter også Nato, som har en egen opplæringsstyrke i Irak, som har blitt kraftig styrket de siste åra, også suspenderer oppdraget.

TRUMP TALTE: Den iranske generalen Qasem Soleimani planla et angrep på amerikanske diplomater, og at det var grunnen til at han ble likvidert, sier Trump. Video: AP Vis mer

Forhøyet beredskap

Reuters siterte lørdag fra et brev som det tyske forsvaret fredag delte med tyske folkevalgte etter at den iranske generalen Qasem Soleimani ble drept i et amerikansk droneangrep i Iraks hovedstad Bagdad.

I brevet heter det ifølge Reuters at forhøyet beredskap for alle styrker i Irak som inngår i Operation Inherent Resolve, gjør at opptreningen av irakiske sikkerhetsstyrker midlertidig stoppes.

Iran har truet med alvorlige hevnangrep, en trussel som også Irans allierte, som Jemens houthimilits og Libanons Hizbollah-milits, har sluttet seg til.

Mange deltar

Våren 2015 ga regjeringen sitt samtykke til å sende norske styrkebidrag til Arbil i Nord-Irak, men det ble i 2017 besluttet at de skulle flyttes til Anbar-provinsen sørvest i landet, der de holder til nå. Det norske bidraget har som oppgave å gi råd og trene sikkerhetsstyrker.

Koalisjonen ble opprettet etter at Irak ba USA om å bidra militært i kampen mot IS, og den består av en kjernegruppe på 20 land som Norge er en del av.

En anonym amerikansk forsvarskilde sier til nyhetsbyrået AFP at koalisjonen trapper ned av sikkerhetshensyn.