Stopper Røkkes drømmeprosjekt

Miljøvernminister Helen Bjørnøy setter foten ned for villaprosjektet i strandsonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) har overprøvd fylkesmannen i Akershus sitt vedtak som ga Kjell Inge Røkke dispensasjon fra krav om reguleringsplan for å bygge sin drømmevilla på Konglungen i Asker kommune.

Offentlighetens interesse

- Jeg har ikke tatt stilling til selve byggeprosjektet, men til at kommunen har ønsket å gi dispensasjon fra reguleringsplanen. Sånn kan vi ikke ha det, sier Bjørnøy til Dagbladet.no.

- Det er i offentlighetens interesse at vi har en god forvaltning av arealer - spesielt i pressområder som strandsonene på Østlandet er. Kommunen er allerede i gang med å utarbeide en ny reguleringsplan som skal ut på offentlig høring. Det er viktig at de behandler de innspill som måtte komme inn før det blir fattet vedtak, sier hun.

I en pressemelding sendt ut i kveld skriver ministeren følgende;

«Selv om det aktuelle området i kommuneplanen er angitt som byggeområde, gjelder det krav om reguleringsplan. Miljøverndepartementet mener kravet om reguleringsplan for utbygging ikke bør fravikes i dette tilfellet. Departementet viser til at det gjelder et omfattende byggetiltak, og det pågår arbeid med reguleringsplan for området.»

- Det er viktig å sikre en grundig og helhetlig vurdering gjennom reguleringsplan der det legges opp til omfattende utbygging i den nære strandsonen i et pressområde, sier miljøvernministeren.

Stopp igjen

DRØM: Arkitekt Jan Inge Lindeberg tegnet Kjell Inge Røkkes nye hjem på Konglungen i Asker. Modellen er lagd av Frogner Modellverksted AS. Nå kan drømmen forbli drøm, etter miljøvernministerens inngripen. Foto: Ole C.H. Thomassen
DRØM: Arkitekt Jan Inge Lindeberg tegnet Kjell Inge Røkkes nye hjem på Konglungen i Asker. Modellen er lagd av Frogner Modellverksted AS. Nå kan drømmen forbli drøm, etter miljøvernministerens inngripen. Foto: Ole C.H. Thomassen Vis mer

Byggeplanene til milliardæren har skapt het strandsonedebatt i Asker kommune. Etter heftig debatt og utsettelser sa bygningsrådet i Asker kommune ja til byggeplanene. Avgjørelsen ble så overprøvd av fylkesutvalget i akershus.

Men kommunen anket saken videre til Fylkesmannen, som overprøvde fylkesutvalget og sa ja til byggingen av det 50 meter lange og 750 kvadratmeter store boligpalasset.

Møljøvernministerens inngripen i dag betyr at at Røkke må vente med byggingen til Asker kommune har framlagt en helhetlig reguleringsplan for området, som tar hensyn til beliggenheten og strandsoneregelverket.

I ytterste fall kan det bety at villaprosjektet til Kjell Inge Røkke forblir en drøm.

Røkke betydningsløs

- Jeg skjønner at utbyggeren her kan bli frustrert og utålmodig, men jeg tror det er viktig at vi som demokrati bruker tiden det tar til å sikre offentlig høring og gode vedtak, sier Bjørnøy til Dagbladet.no

- At det er Røkke som bygger har ingen betydning for meg. Det kunne like gjerne vært Olsen eller Hansen. Vi kan ikke få en praksis hvor det blir lett å få dispensasjon i områder med stor offentlig interesse, som jeg mener strandsonen på Østlandet er, sier hun.

Hvis Asker kommunes kommende reguleringsplan gir rom for utbyggingen, kan saken igjen havne på miljøvernministerens bord.

- I prinsippet kan den det ja, bekrefter Bjørnøy

- Hva sier det om fremtidsutsiktene til byggeprosjektet?

- Det vil jeg ikke spekulere i nå, svarer hun.

Dagbladet.no har i kveld ikke lykkes i å innhente kommentar fra Kjell Inge Røkke.

DRØMMETOMT: Dette er eiendommen Røkke har kjøpt på Konglunden i Asker. Idyllen ligger innerst i Oslofjorden.
STEIN I SANDA: Strandsonevernet er hovedårsaken til at miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) stopper prosjektet.