Stopper sultne elefanter med sms

Varsler viltvoktere om tungvekterne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sultne og nærgående elefanter har vært et kronisk problem for befolkningen i nærheten av Ol Pejeta-reservatet i Kenya.

De utrydningstruede kjempene spiser opp avlinger og utraderer inntektsgrunnlaget for allerede fattige farmere.

Det har blant annet ført til at viltnemnda i Kenya motvillig har måttet skyte fem dyr som ikke har latt seg skremme på tross av gjentatte forsøk.

Utstyrt med SIM-kort

Nå har imidlertid en mindre fatal idé fremsatt av dyrevernsorganisasjonen «Save the Elephants» blitt satt ut i live og gitt umiddelbare resultater, skriver Sky News

Elefantene har nemlig blitt utstyrt med SIM-kort festet i radiohalsbånd, som automatisk sender ut tekstmeldinger til viltvokterne når dyrene nærmer seg virtuelle gjerder i reservatets utkant.

Dermed kan man rykke ut og skremme dem unna med lys og lykter før de kan gjøre skade.

Lever i harmoni

MOBIL ELEFANT: Elefanten Kimani er utstyrt med et SIM-kort som sender tekstmeldinger til voktere i Ol Pejati-reservatet hver gang den nærmer seg sivilisasjonen. Foto: AP/Scanpix
MOBIL ELEFANT: Elefanten Kimani er utstyrt med et SIM-kort som sender tekstmeldinger til voktere i Ol Pejati-reservatet hver gang den nærmer seg sivilisasjonen. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Kimani er en av elefantene som er utstyrt med ordningen. Etter å ha vært en stadig tilbakevendende og uønsket, nattlig gjest, er det nå fire måneder siden sist Kimani har vært å se ute på åkeren.

- Nå kan vi leve i fellesskap. Elefanter har livets rett, og det samme har vi, sier Basila Mwasu som bor like i utkanten av Ol Pejeta-reservatet.

Mwasu fikk selv føle en elefants herjinger på kroppen da den på jakt etter mat stakk snabelen inn gjennom vinduet i rommet hvor hennes to år gamle datter lå og sov. Hun klarte imidlertid å skremme den unna med en brennende fakkel.

Like bra gikk det ikke for en nabo som ble drept i et forsøk på å forsvare avlingen sin.

I startgropa

Det er imidlertid lenge igjen før alle kan føle seg trygge. Så langt finnes ordningen bare to steder i Kenya og er forholdsvis dyr å drifte.

Fem personer er ansatt på heltid og i konstant beredskap til å rykke ut i reservatet i tillegg til at batteriene fortsatt har begrenset levetid.

Stopper sultne elefanter med sms