Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

Stopper svensker på vei hjem

Norwegian strammer ytterligere til. Svenske borgere kommer seg ikke hjem fra Thailand. - Helt forferdelig, fortviler Agneta.

STOPPES: Svenske passasjerer som skulle hjem fra Thailand via Oslo, ble mandag stoppet fra å bli med flyet. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet
STOPPES: Svenske passasjerer som skulle hjem fra Thailand via Oslo, ble mandag stoppet fra å bli med flyet. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

En rekke svenske statsborgere står ifølge Expressen fast i Thailand, etter at de ble nektet å få reise med flyet fra Krabi til Oslo mandag. Ifølge reisende Agneta Sunesson, som har vært i kontakt med den norske ambassaden, er det flyselskapet selv som har innført de nye restriksjonene mot svenske statsborgere.

Selv skulle hun ifølge avisa hjem etter å ha tilbragt de siste tre ukene i smilets land. Da flyet lettet fra Krabi, var det imidlertid uten den svenske kvinnen og hennes ektemann.

- Da vi kom til innsjekkinga fikk vi beskjed om at bare personer med norsk pass ville slippe inn på flyet. Vi bor i Karlstad, så Oslo er nærmeste flyplass for oss. Bilen vår står også der, sier Sunesson til Expressen.

DØDSANNONSER: Avisene i Italia bærer preg av av store tapene landet har lidd etter coronavirusets utbrudd. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

- Helt forferdelig

Kommunikasjonssjef i Norwegian, Charlotte Holmbergh, opplyser til den svenske avisa at hun skal undersøke situasjonen. Hun lover samtidig at flyselskapet gjør hva de kan for å få sine kunder hjem.

Akkurat det hadde ikke Sunesson tid til å vente på. Hun og ektemannen drar i stedet til Arlanda, men er fremdeles usikker på om de kommer seg hjem. De vet heller ikke hvordan de skal få tak i bilen som står parkert på Gardermoen.

- Det er helt forferdelig. Det slår virkelig beina under en, sier hun.

BREV: Agneta Sunesson fikk dette brevet da hun møtte opp i Krabi for å reise hjem. Foto: Privat via Expressen
BREV: Agneta Sunesson fikk dette brevet da hun møtte opp i Krabi for å reise hjem. Foto: Privat via Expressen Vis mer

Marcus Lindstein og hans familie befinner seg også i Thailand og er i samme situasjon, og kommer seg ikke hjem. Han forteller at de ganske enkelt ble nektet ombordstigning.

- Det til tross for at vi hadde undersøkt situasjonen først, og så at alt skulle være ok. Vi fikk tak i ambassaden i Norge, ambassaden i Thailand og grensepolitiet i Norge. Alle sa vi var velkomne hjem. Norwegian fikk vi ikke tak i, og nå har flyet reist uten oss, sier Lindstein til Expressen.

USIKKER: Marcus Lindstein vet foreløpig ikke hvordan han skal komme seg hjem fra Thailand etter å ha blitt nektet å reise med Norwegian. Foto: Privat via Expressen
USIKKER: Marcus Lindstein vet foreløpig ikke hvordan han skal komme seg hjem fra Thailand etter å ha blitt nektet å reise med Norwegian. Foto: Privat via Expressen Vis mer

Hva familien nå skal gjøre, er han usikker på. Han har forståelse for at situasjonen er vanskelig, men er likevel ikke fornøyd med Norwegians håndtering.

- En slik braktabbe må skyldes kommunikasjonssvikt. Vi har ingen anelse om hvordan vi skal løse dette, sier svensken som fremdeles er på flyplassen i Krabi.

Krever dokumentasjon

Flere flyselskap har de seinere dagene innført liknende tiltak som det Norwegian nå gjennomfører. Dagbladets journalist reiste søndag ettermiddag fra Amsterdam til Oslo med KLM. Ved boarding fikk samtlige passasjerer uten norsk pass, oppholds- eller arbeidstillatelse beskjed om at de ikke ville få lov til å bli med flyet.

Lørdag besluttet Folkehelseinstituttet også å stramme inn reglene for hvem som skal i karantene ytterligere. Nå må alle som ankommer Norge fra alle land unntatt Sverige settes i 14 dagers karantene.

- På grunn av utviklingen av corona i Danmark og på Island er det i forskriften bestemt at også personer som ankommer fra disse landene må i karantene i 14 dager, sa helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Krisepakke i boks

Parallelt jobbes det på spreng politisk for å hjelpe næringslivet, som nå rammes hardt av situasjonen. Mandag kom nyheten om politisk enighet om krisepakka.

CORONA-FORHANDLINGER: Partilederne møttes mandag 16 mars for å prøve å komme til enighet om en krisepakke. Video: Mats Rønning Vis mer

Det er nå besluttet at permitterte får full lønn til og med dag 20, selvstendig næringsdrivende får sykepenger og antallet dager foreldre kan være hjemme med barn dobles.

- Disse strakstiltakene vil bidra til å unngå konkurser og sikre velferden til de som er hardest rammet, sier Mudassar Kapur, finanspolitisk talsperson i Høyre da enigheten ble presentert i Vandrehallen på Stortinget i mandag morgen.

Hele Norges coronakart