Stopper sykepleierstreiken

Kommunalminister Erna Solberg varslet i går kveld at hun vil stoppe sykepleierstreiken med tvungen lønnsnemnd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommunalministeren innkalte partene i konflikten til et møte på hennes kontor tirsdag kveld klokka 23.15.

Møtet varte bare i noen få minutter før Solberg kom ut og orienterte pressen om at hun ville framme forslag om tvungen lønnsnemnd i statsråd førstkommende fredag.

Lederen i Norsk Sykepleierforbund, (NSF), Bente Slaatten, sa at Sykepleierforbundet avblåser streiken fra onsdag morgen. Hennes medlemmer vil gå tilbake til arbeidet så snart det lar seg gjøre og de fleste av de streikende vil trolig være tilbake på jobb senest torsdag.

- Alvorlig inngrep

Slaatten var meget skuffet over at regjeringen har valgt å bruke tvungen lønnsnemnd.

- Streiken er over, men konflikten fortsetter, sier Slaatten til NTB.

- Dette er et alvorlig inngrep i streikeretten. Det var ikke grunnlag for å bruke tvungen lønnsnemnd, sier hun.

Fare for liv

Kommunalminister Solberg begrunnet bruken av tvungen lønnsnemnd med at Statens helsetilsyn tirsdag kom med en rapport der det framgikk at det ikke kan utelukkes at streiken kunne føre til fare for liv og helse.

Solberg opplyste at hun hadde drøftet bruk av tvungen lønnsnemnd med statsministeren og flere regjeringsmedlemmer.

Hun sa at hun ikke var glad for å måtte gripe til tvungen lønnsnemnd, men at man måtte gjøre det av hensynet til pasientene.

- God nyhet

Direktør Lars Haukaas i Arbeidsgiverforeningen NAVO sier at tvungen lønnsnemnd er en god nyhet for pasientene.

- Det er synd at regjeringen er nødt til å tvinge igjennom en løsning som partene burde ha kommet fram til gjennom forhandlinger, sier NAVO-direktør Lars Haukaas til NTB.

1.300 i streik

Sykepleierne har vært i streik siden 22. januar. Streiken omfattet 221 sykepleiere de første dagene, men ble deretter opptrappet nesten ukentlig slik at over 1.300 sykepleiere nå var i streik. En ytterligere opptrapping var varslet fra 15. mars.

(NTB)

<B>STOPPET I KVELD: NAVO-direktør Lars Haukaas og leder i Sykepleierforbundet, Bente G. H. Slaatten (t.v.) ble innkalt til møte hos kommunalminister Erna Solberg (t.h.) sist fredag, uten resultat. I kveld ble de innkalt på nytt.