Stopper telefonkatalog på nettet

Justisdepartementet vil ikke gi Telenor lov til å legge telefonkatalogen ut på internett uten at hver enkelt telefonabonnent har gitt sitt samtykke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justisminister Odd Einar Dørum gir dermed Datatilsynet medhold i denne saken.

Telenor har to ganger fått avslag på sin søknad til Datatilsynet, som krever at «aktivt samtykke» er en forutsetning for nettpublisering av telefonnummer.

Justisdepartementet støtter Datatilsynets argument om at nettpublisering av private telefonnummer, med adresser og andre persondata, gjør det lettere å sette sammen dataprofiler som avslører mer om hvert individ enn hensynet til personvern tillater.

Rettens vei?

- Vi er skuffet over avslaget, men må ta dette til etterretning. Vi vil selvfølgelig vurdere om vi skal forfølge dette rettslig slik Telia gjorde i Sverige da de fikk nei, sier Sissel Faller, informasjonssjef i Telenor Media til internettavisa digi.no.

Datatilsynets svenske motstykke, Datainspektionen, ga Telia senere rett til å nettpublisere telefonnummer til alle abonnenter som ikke eksplisitt sier fra at de ikke ønsker det - såkalt «passivt samtykke».

Telenor har argumentert med at det blir uforholdsmessig dyrt å innhente samtykke fra nærmere 2 millioner abonnenter.

Justisdepartementet foreslår at Telenor løser dette ved å sende ut to forskjellige giroer til sine abonnenter, en som innebærer ja og en som sier nei til nettpublisering.

(NTB)