Stopper tellingen i morgen

I morgen stopper opptellingen av stemmene i Florida. Stemmer som ikke har blitt talt til da kommer ikke til å gjelde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Katherine Harris, som innehar det nest høyeste valgte vervet i Florida, og er ansvarlig for valget, satte frist til tirsdag klokken 23.00 norsk tid for opptelling av stemmene i Florida. Da vil presidentvalget i USA endelig være klart.

Fristen republikaneren Harris har satt, innebærer at stemmer som ikke blir talt før klokken 23.00 tirsdag norsk tid, ikke kommer til å gjelde. Utspillet blir sett på som et angrep på Gores sjanser til å vinne staten, og dermed valgkampen.

Utspillet kom da kampen om de 25 valgmennene fra Florida gikk til den føderale høyesteretten.

Men bare minutter etter fristen ble offentliggjort protesterte Gore-tilhengere på avgjørelsen. Tidligere utenriksminister Warren Christopher mente en slik absolutt frist var urimelig, før påstandene om valgfusk var behandlet av høyesterett.

Presidentkandidatene kjemper nå en hard juridisk kamp om hvorvidt stemmene i Florida skal telles for hånd. Bush mener dette er urimelig fordi en opptelling for hånd er mindre sikker enn en automatisert opptelling. Gore på sin side mener de bortkomne stemmene, og feilutfylte stemmesedlene rettferdiggjør en håndtelling av stemmene.

Demokratene mener Harris sin avgjørelse om å stoppe opptellingen i morgen, er bevis på at broren til George Bush, Jeb, som er guvernør i Florida, influerer valgresultatet for Florida.

Vil ikke stoppe tellingen

En føderal høyesterettsdommer avslo i dag å stoppe håndtellingen av stemmene i Florida. Avgjørelsen ble tatt etter at Republikanerne forsøkte å få kjent håndtellingen av stemmene for ulovlig. Den føderale dommeren Donald Middlebrooks sa i dag at avgjørelsen ikke kunne gjøres på et føderalt nivå. Han mener en statsdommer i Florida er den eneste som kan stoppe håndtellingen av stemmene.

STOPPER: Katherine Harris, som er ansvarlig for valget i Florida, stopper i morgen klokken 23.00 opptellingen av stemmer.