Stopper tilbud om 20.000 for asylretur

Poliet mener hviterussere har prøvd å utnytte systemet.

 STOPPER UTNYTTELSE AV SYSTEMET:  Politiets utlendingsenhet ved sjefen Ingrid Wirum stopper inntil 20.000 kroner i frivillig asylretur for hviterussere. Plutselig kom det 75 asylsøkere fra samme grenseby ved Polen.
Foto: Terje Bendiksby, Scanpix.
STOPPER UTNYTTELSE AV SYSTEMET: Politiets utlendingsenhet ved sjefen Ingrid Wirum stopper inntil 20.000 kroner i frivillig asylretur for hviterussere. Plutselig kom det 75 asylsøkere fra samme grenseby ved Polen. Foto: Terje Bendiksby, Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiets utledningsenhet mener hviterussere som søker asyl i Norge utnytter pengestøtten de kan få ved frivillig retur til hjemlandet.

I løpet årets to første måneder kom det 75 hviterussiske asylsøkere til Norge. På samme tid i fjor var det kommet én person.

55 av de 75 hviterusserne er fra samme by, Grodno, som ligger helt nordvest i Hviterussland, ved grensen til Polen, skriver VG.

Nå mener Politiets utlendingsenhet (PU) og Utlendingsdirektoratet (UDI) at hviterusserne hovedsakelig kommer for å utnytte ordningen med frivillig retur.

20.000 kroner Ordningen gir på det meste 20.000 kroner støtte til alle asylsøkere fra land i det tidligere Sovjet som har fått avslag på opphold, og som velger å dra tilbake frivillig.

- Dette er helt klart organisert, og vi ser på det som en utnyttelse av systemet. I tillegg ser vi at flere av disse har kriminell bakgrunn og involverer seg i vinningskriminalitet i Norge, sier seksjonssjef Eli Fryjordet i PU til VG.

UDI har nå bestemt seg for midlertidig å stoppe returstøtte til hviterussere som søker asyl og frivillig retur, men de kan fortsatt få bistand med hjemreisen.

(NTB).