Stopper utvidet operasjon

Israelske styrker ruller dypere inn i Sør-Libanon. Men stanser utvidet bakkeoffensiv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Israelske stridsvogner og skuddsikre biler rullet inn i libanesisk territorie i natt og i morgentimene i dag, melder BBC. Dermed fortsetter israelerne sin kraftige offensiv mot Hizbollah - samtidig som de fem landene i FNs sikkerhetsråd ikke klarer å enes om en våpenhvileresolusjon.

USA og Frankrike er fremdeles uenige over tidsskjemaet for en israelsk tilbaketrekning fra Libanon. Nettopp dette spørsmålet er kjernen i konflikten mellom de fem partene i sikkerhetsrådet.

Stanser utvidet offensiv

Ifølge nyhetsbyrået Ap, har Israel bestemt seg for å stoppe utvidelsen av bakkeoffensiven inntil videre. Dette i påvente av at ytterligere diplomatiske forsøk skal prøves, i håp om å få i stand en våpenhvile.

Men - den israelske hæren vil ikke vente veldig lenge med å utvide, sier en israelsk seniorminister ifølge New York Times. «Hæren er i full bevegelse», sa han.

Han sa at avgjørelse om å stoppe den utvidede offensiven kom i stand for å presse diplomater til å jobbe raskere slik at en robust internasjonal styrke kan plasseres i Sør-Libanon så fort som overhode mulig.

Den israelske hæren er ikke fornøyd med at de utvidede bakkeoperasjonene er utsatt inntil videre, melder BBCs korrespondent i Jerusalem.

Tar over byer
De israelske styrkene har gått inn i den libanesiske byen Marjayoun. Israelske tropper har nå plassert seg nord for byen, ifølge vitner som bor i den kristne byen, som ligger ni kilometer fra grensa til Israel. Soldatene møtte ingen motstand da de tok seg inn i byen.

INN I KRIGEN: Enda flere israelske soldater forbereder seg på å gå inn i Libanon i løpet av natta. Det israelske sikkerhetskabinettet godkjente en utvidet israelsk operasjon i går, hvilket betyr en opptrapping av krigen. Foto: ANCHO GOSH/EPA
INN I KRIGEN: Enda flere israelske soldater forbereder seg på å gå inn i Libanon i løpet av natta. Det israelske sikkerhetskabinettet godkjente en utvidet israelsk operasjon i går, hvilket betyr en opptrapping av krigen. Foto: ANCHO GOSH/EPA Vis mer

Etter Marjayoun, dro de israelske soldatene til landsbyen Blatt, hvor de har plassert seg på en strategisk bakketopp hvor de kan skue utover Litanielva, et område hvor Hizbollah har sendt mange raketter inn i Israel, melder Ap.

Over 2700 raketter

En israelsk talsmann sier at målet med nattas raid er å stoppe utskytningen av raketter fra byen Khiam, som ligger rundt sju kilometer fra den israelsk-libanesiske grensa.

Israel sier at målet for den planlagte utvidede operasjonen er å ødelegge Hizbollahs posisjoner i regionen, og å forhindre at gruppa klarer å sende ytterligere raketter inn i Israel.

Hittil i den fire uker lange operasjonen har Hizbollah sendt over 2700 raketter inn i Nord-Israel, de fleste innenfor 40 kilometer fra grensa.

Stopper utvidet operasjon