Corona i Sverige

Stopper vaksinering etter kjøletabbe

Vaksinen ble oppbevart for kaldt.

VAKSINE: Moderna er en av to vaksiner godkjent av EU-kommisjonen. Foto: Jean-Christophe Verhaegen / AFP / NTB
VAKSINE: Moderna er en av to vaksiner godkjent av EU-kommisjonen. Foto: Jean-Christophe Verhaegen / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 72 200 +499
mutantsmittet1 120
døde 623
påvist smittet 115 000 000+307.2K
døde 2 550 000 +10.3K
Se mer

Til sammen fem regioner i Sverige har måttet stoppe vaksineringen med Moderna-vaksinen. Årsaken er at den er blitt oppbevart for kaldt, melder Aftonbladet.

Til sammen 2100 doser er blitt transportert med temperatur på under minus 40 grader celsius. Det vites foreløpig ikke hvilken virkning den for lave temperaturen har på vaksinen, men myndighetene har altså stoppet distribusjonen av de berørte partiene.

Saken er nå under etterforskning av instansen Sveriges Kommuner og Regioner (SKR). De berørte regionene er Dalarna, Gävleborg, Halland, Värmland og Östergötland.

Som kjent må Pfizer/BioNTech-vaksinen fraktes med en temperatur på 70 minusgrader, mens Moderna-vaksinen kan oppbevares ved kjøleskapstemperatur. Det vites ikke om dette har forbindelse til tabben.

Ifølge Expressen er rundt halvparten av de 2100 dosene allerede brukt. Folkhälsomyndigheten prøver nå å få klarhet i om vaksinen mister virkningen når den oppbevares for kaldt.

TIL NORGE: Moderna-vaksinen ankommer Norge tirsdag 12. januar, og totalt vil vi motta nok doser til å vaksinere alle over 18 år, forteller Geir Bukholm i FHI. Video: Jeanette Nyhammer Vik og Ingunn Dorholt / Dagbladet TV, AP Vis mer

Status vaksinasjon Full oversikt

334 863 (6.2%)i Norge har fått dose nr 1
162 511 (3.03%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer