Varsler nye coronatiltak:

Stoppes av to ord

Regjeringen har varslet en ny coronastrategi etter rekordsmitte og sykehuspress. To ord hindrer statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) fra å stenge ned.

STOPPES: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) mangler juridisk grunnlag for å innføre sterkt inngripende tiltak, mener juseksperter. To ord stanser Støre. Foto: Torstein Bøe / NTB
STOPPES: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) mangler juridisk grunnlag for å innføre sterkt inngripende tiltak, mener juseksperter. To ord stanser Støre. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) skal tirsdag orientere Stortinget om regjeringens nye coronastrategi. Regjeringen reviderer nå strategien etter flere smitterekorder og stort press på helsetjenesten landet rundt.

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) har langt på vei bekreftet at tiltakene som gjelder nå, ikke er gode nok lenger.

- Vi vurderer alle tiltak på alle nivåer nå. Den strategien som gjaldt med bakgrunn i gjenåpningen i september, den reviderer vi nå. Den anser vi ikke lenger som formålstjenlig, sa Kjerkol til NRK onsdag kveld.

To ord

Hvilke tiltak som kan bli aktuelle, har ikke regjeringen drøftet offentlig. Juseksperter Dagbladet har intervjuet, mener handlingsrommet til regjeringen er betydelig innskrenket nå sammenliknet med hva det var i mars i fjor.

Jusprofessor Hans Fredrik Graver ved Universitetet i Oslo mener at to ord forhindrer Støres regjering fra å innføre inngripende tiltak.

- Man kan gripe til nasjonale smitteverntiltak når det er nødvendig for å bekjempe et «alvorlig utbrudd av en allmennfarlig smittsom sykdom», sier Graver, og viser til smittevernloven.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer