Sexdukke

Stoppes ikke av norsk lov

Norske lovgivere tatt på senga av sexhandel med dukker.

FRITT FREM: Som første norske medie slapp Dagbladet på innsiden av et bordell for sexdukker i Tyskland. Her sitter en del av staben på Bordoll klar for å betjene kunder. Nå viser det seg at sexkjøpsloven ikke er til hinder for lignende virksomhet her i landet. Foto: Agnete Brun
FRITT FREM: Som første norske medie slapp Dagbladet på innsiden av et bordell for sexdukker i Tyskland. Her sitter en del av staben på Bordoll klar for å betjene kunder. Nå viser det seg at sexkjøpsloven ikke er til hinder for lignende virksomhet her i landet. Foto: Agnete Brun Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En helt ny type arbeidstakere har inntatt verdens eldste yrke: Damer - og menn - med kropper av gummi og metall. Dukkene tilfredsstiller kundene oralt, vaginalt og analt med svært naturtro anatomi - og tjener mer enn kollegaer av kjøtt og blod.

Nå viser det seg at norsk lovgivning ikke har tatt høyde for dukker.

Mens sexkjøp fra levende mennesker er strengt forbudt i norsk lov, også for norske borgere på reise i utlandet, går den nye typen «prostitusjon» under radaren.

- Vi har ikke funnet rettskilder som tilsier at salg av sex med dukker som forestiller voksne, ikke levende, personer rammes av noen av straffebudene i den norske straffeloven, uttaler senior kommunikasjonrådgiver i Justisdepartementet Raheela Chaudhry.

Over hele Europa

Dagbladet fikk nylig tilbringe to dager på innsiden av Bordoll, et bordell for sexdukker i Tyskland.

På bordellet i Dortmund selger femten gummikropper sex og konseptet har spredd seg til mange andre byer i Europa.

Dukkene leies ut på timebasis for priser rundt 80 euro - 800 kroner. Kundene tar den utvalgte med seg inn på et rom der de kan være alene og tilfredsstille seg i alle kroppsåpninger. Deretter desinfiseres dukka før den er klar for nestemann.

Bordeller med navn som Xdolls, Lumidolls, Uniquedolls, The Dolly Parlour og Doll house, finnes nå i Paris, Torino, Helsinki, London, Wien og til og med i danske Viby.

SONDERER: Senior kommunikasjonsrådgiver i Justisdepartementet Raheela Chaudhry. Foto: Henning Lillegård
SONDERER: Senior kommunikasjonsrådgiver i Justisdepartementet Raheela Chaudhry. Foto: Henning Lillegård Vis mer

Kripos har tidligere slått alarm av nordmenns import av sexdukker i barnestørrelse, som de mener bryter straffelovens paragraf 311 om seksualisering av barn.

Sexdukker i voksenstørrelse, derimot, slipper igjennom tollen. Hittil har alle registrerte tilfeller handlet om import av dukker til privat bruk. Salg av sex fra voksne dukkekropper vil sette norsk lov på prøve.

Smutthull

Det er ti år siden den såkalte sexkjøpsloven ble innført. Paragraf 316 sier ordrett at «kjøp av seksuelle tjenester fra voksne» kan straffes med bot eller fengsel inntil seks måneder.

Justisdepartementet har på forespørsel fra Dagbladet undersøkt hvordan loven vil stille seg til dukker:

- Så vidt vi kan se ble spørsmålet ikke drøftet i forbindelse med innføringen av sexkjøpsloven og vi er ikke kjent med praksis som tilsier at virksomheten er straffbar etter gjeldende rett, uttaler Chaudhry.

SEXDUKKER: Regnes det som utroskap å dra på et dukkebordell for sex? Dagbladet har spurt folk på gata. Reporter: Trude Lorentzen. Video: Mariann Habbestad. LES HELE SAKEN HER: https://www.dagbladet.no/magasinet/pa-innsiden-av-sexdukkebordellet/71072466 Vis mer

Astrid Renland, kriminolog og administrativ ansvarlig for Pion - sexarbeidernes interesseorganisasjon i Norge, reagerer på at sexhandel med kropper av gummi i praksis kan være lov i Norge, mens handel med menneskekropper er forbudt.

- I forarbeidet til loven ble forbudets oppdragende funksjon vektlagt - samfunnet liker ikke at man kjøper sex. Dette understreker jo virkelig paternalismen når to forhold som rammes av straffelovens bestemmelser om sexarbeid - hallikvirksomhet og sexkjøp - er legalt fordi de som organiserer den kommersielle sexen bruker dukker, sier Renland.

Camilla Hammergren, fagansvarlig på Pro Sentret, Oslo kommunes tjenestetilbud for personer med prostitusjonserfaring, vil derimot ikke sammenligne levende sexselgere, med egne selvstendige rettigheter og autonomi, med dukker.

-At lovverket på dette området regulerer adferd mellom mennesker og ikke mellom mennesker og ting, synes logisk, sier Hammergren.

DOBBELTMORALSK: Kriminolog Astrid Renland er administrativ ansvarlig for Pion, sexarbeidernes interesseorganiasjon i Norge. Hun mener sexkjøpsloven fremstår som paternalistisk. Foto: Privat
DOBBELTMORALSK: Kriminolog Astrid Renland er administrativ ansvarlig for Pion, sexarbeidernes interesseorganiasjon i Norge. Hun mener sexkjøpsloven fremstår som paternalistisk. Foto: Privat Vis mer

«Pul og tøm»

Pion frykter at dukkebordellene bidrar til at også levende sexarbeidere blir opplevd som passive, viljeløse kvinner til fri benyttelse for kunden.

- Det å kjøpe sex er å inngå i en gjensidig samtykkende kontrakt om hvilke tjeneste man har kjøpt og prisen for den. En dukke korrigerer ikke seksuelladferd, men det gjør et menneske, påpeker Renland.

Hvis denne nye typen sexsalg omgår loven, er det bare et tidsspørsmål før det blir etablert dukkebordeller i Norge også, tror Pion. For levende sexarbeidere kan det bety - som i alle andre bransjer der manuelt arbeid erstattes av roboter og selvbetjening - tap av jobb og inntekt.

Renland mener at dukkebordellene dessuten bygger på en forenklet idé om kundene.

- At de som betaler for sex bare er interessert i «pul og tøm». Men det betyr mye for en sexkjøper å møte et menneske av kjøtt og blod som man kan ha en intim interaksjon med, sier hun.

TOMHET: Are Saastad, daglig leder i Reform ressurssenter for menn, tror dukkesexkjøpere vil savne menneskelig nærhet. Foto: Privat
TOMHET: Are Saastad, daglig leder i Reform ressurssenter for menn, tror dukkesexkjøpere vil savne menneskelig nærhet. Foto: Privat Vis mer

Hun får støtte av Reform - ressurssenter for menn, en ideell stiftelse som blant annet tilbyr rådgiving til kunder i prostitusjon.

- Menneskelig nærhet er en sentral motivasjon for sexkjøp. Det hører vi fra mange av sexkundene vi er i kontakt med. Likevel opplever de aller fleste tomhet etter å ha kjøpt sex. Mennene forteller oss at sexen blir en rein kommersiell transaksjon. Det er lite som tilsier at denne tomheten vil bli mindre ved å kjøpe sex fra dukker, tror Are Saastad, daglig leder i Reform.

Samtidig som dukkene kanskje kan gjøre handelen moralsk enklere for kundene, påpeker han.

- Muligens unngår noen skyldfølelse for å utnytte seg av et annet menneske i en vanskelig situasjon, sier Saastad.

BORDELLMAMMA: Evelyn Schwartz er innehaver av Bordoll i Dortmund og jobber også selv som prostituert. Hun omtaler dukkene sine som en slags "stuntmenn" som tar støyten når det kommer voldelige kunder. Foto: Agnete Brun
BORDELLMAMMA: Evelyn Schwartz er innehaver av Bordoll i Dortmund og jobber også selv som prostituert. Hun omtaler dukkene sine som en slags "stuntmenn" som tar støyten når det kommer voldelige kunder. Foto: Agnete Brun Vis mer

Brutalisering

Dukkene på bordellet Dagbladet har besøkt i Tyskland kan behandles voldsomt av kunder som ønsker det. Bortsett fra pisking, som kan skade huden, er det fritt fram for det meste - også drøye ting. Å slå dukka. Å ta seg til rette seksuelt selv om hun ser ut som ei sovende, eller kanskje dopa, ungjente.

- Fantasien er grenseløs. Seksualiteten er grenseløs. Jeg ser hvor sterke drifter som fins i mennesker, sier innehaveren Evelyn Schwartz i innsidereportasjen.

Bordellmammaen omtaler dukkene sine som en slags "stuntmenn" for bordellets levende ansatte, som holder til i en annen del av den anonyme teglsteinsbygningen i Dortmund.

- Jeg jobber som prostituert selv. "Hva er det med den fyren? Er han forstyrret?" pleier vi jentene å si til hverandre. Selv om vi er profesjonelle er det en belastning å betjene visse behov. Da er det bedre at dukkene tar støyten, sier Schwartz i reportasjen.

Pion frykter derimot en brutalisering av bransjen, også for levende prostituerte:

- Dukkebordellene gir særdeles uheldige signaler om at sexarbeidere er noe som kan brukes og misbrukes, og vil kunne forsterke hatkriminalitet, sier Astrid Renland.

De nye sexarbeiderne som alltid holder kjeft og aldri sier nei.

Les saken

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer