Stoppes:
- Svært skuffet

Arbeids- og sosialminister Marte Mjøs Persen går mot Ap-kollegaer på Stortinget. Hun vil ikke utgi Solberg-regjeringens hemmeligholdte Nav-dokument.

SKUFFET: SV-leder og medlem av Stortingets kontroll-og konstitusjonskomite, Audun Lysbakken, er svært skuffet over arbeidsministerens avgjørelse. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
SKUFFET: SV-leder og medlem av Stortingets kontroll-og konstitusjonskomite, Audun Lysbakken, er svært skuffet over arbeidsministerens avgjørelse. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg er svært skuffet og forundret over regjeringens beslutning, sier SV-leder Audun Lysbakken til Dagbladet.

I slutten av november ba et bredt flertall i Stortingets kontrollkomite regjeringen om å utlevere Solberg-regjeringens Nav-rapport «Eksport av trygdeytelser» fra 2014.

Beslutningen fikk støtte fra alle partier på Stortinget, med unntak av Høyre.

Likevel nekter arbeids- og sosialminister Marte Mjøs Persen (Ap) å utlevere rapporten. Det skriver hun i et brev til kontrollkomiteen tirsdag kveld.

Ikke enige med seg selv

I brevet peker Persen igjen på at det dreier seg om et interndokument fra Solberg-regjeringen. Hun peker også på den kommende Nav-rettssaken og at dokumentet er blitt oversendt dommeren i Oslo tingrett.

- Det er nå opp til rettsapparatet å gi den nødvendige rettslige avklaringen av om de sladdede delene av rapporten har betydning for det foreliggende søksmålet, slik at større deler av rapporten må framlegges, skriver Persen der.

OFFER: Kreftrammede Marianne Evensen (57) ble uskyldig dømt for trygdebedrageri og måtte sone straffen mens familien feiret jul. Nå kjemper hun for oppreisning for ofrene for NAV-skandalen. Video: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Men det tilfredsstiller slett ikke politikerne på Stortinget som vil til bunns i hvordan trygdeskandalen kunne oppstå.

- Signalet som kom fra et svært bredt flertall på Stortinget er ikke til å misforstå: Hemmeligholdet rundt dette dokumentet må ta slutt, sier Lysbakken til Dagbladet.

Han berømmer samtidig regjeringspartiene på Stortinget som var med på å be om at Stortinget får innsyn i rapporten.

- Derfor trodde jeg også virkelig at regjeringen ville gjøre som komiteen ba om.

- Trist

Lysbakken omtaler det som «trist» at to regjeringer på rad lar formaliteter stå i veien for det han mener burde være et mye viktigere hensyn: full politisk opprydding etter en av de største rettsskandalene i norsk historie.

Han understreker videre at SV ikke vil la avslaget fra regjeringen hindre nye runder om saken i kontroll- og konstitusjonskomiteen.

- Vi vil ta saken opp på nytt neste uke, og kommer tilbake til hvordan vi kan gjøre det selv om vi ikke får tilgang til rapporten, sier Lysbakken.

Også Rødts medlem i kontrollkomiteen, Seher Aydar, raser mot Persens beslutning i saken.

- Henvisninga til rettssaken i brevet holder ikke mål. Stortinget har et selvstendig behov for rapporten, som vi ba om for å kunne utøve vår kontrollfunksjon. Men vi blir nekta full informasjon om hvordan trygdeskandalen kunne skje, sier Aydar.

Raser

Hun mener det ser verre og verre ut for arbeidsminister Mjøs Persen.

- Hun har fått alle sjanser til å legge kortene på bordet, men tviholder på Solberg-regjeringens hemmelighold. I realiteten gjør Ap's arbeidsminister nøyaktig det samme som forgjengeren hennes fra Høyre – nekter å gi en sentral rapport om vår tids mest omfattende justismord til de folkevalgte.

Også hun lover at Rødt kommer til å følge opp saken videre.

- Alle steiner skal snus, både for at ofrene skal få svar og for å knesette at makthaverne må stå ansvarlige for folket. Trygdeskandalen er også en politisk skandale, men det svarer ikke Persen på når hun bare viser til rettssaken.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer