Svensk politirapport

Stoppet 10 mordplaner

Prisen for et drap i Sverige varierer fra 100 000 svenske kroner og opp til 1 million kroner. Det ble avslørt da fransk politi hacket telefonene til svenske kriminelle.

BESLAG: Tilgangen på dødelige våpen er god blant kriminelle. Det konkluderer svensk politi med i en rapport. Pistolen som ble funnet i baksetet i bilen ble brukt til å henrette en en 33 år gammel gjengkriminell i Gøteborg i 2020. Foto: Politiet.
BESLAG: Tilgangen på dødelige våpen er god blant kriminelle. Det konkluderer svensk politi med i en rapport. Pistolen som ble funnet i baksetet i bilen ble brukt til å henrette en en 33 år gammel gjengkriminell i Gøteborg i 2020. Foto: Politiet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Prisen for et drap i Sverige varierer fra 100 000 svenske kroner og opp til 1 million kroner. Prisen avhenger blant annet av hvor erfaren leiemorderen er.

Det kommer fram av en svensk analyse der politiet har gjennomgått flere millioner meldinger mellom kriminelle etter at fransk politi hacket den krypterte telefontjenesten Encrochat.

Dagbladet har fått tilgang rapporten der politiet har tatt utgangspunkt i 13 separate voldsopplegg fra Sverige.

Enorme mengder data fra de hackede telefonene tilkom svensk politi i juni 2020. Siden da har kriminelle i en lang rekke uavhengige saker endt opp bak lås og slå. Sammenlagte fengselsstraffer utgjør godt over 1000 år.

- Vi har fått en bedre forståelse for hvordan de ulike gjengene er satt sammen, sier Patrik Zanders, som er koordinerende etterforsker i Nationella Operativa Avdelningen (NOA), Sveriges motsats til Kripos.

Kripos i Norge fikk tilgang til det samme materialet. Innholdet har gitt både svensk og norsk politi innsikt i miljøer de tidligere ikke hadde kjennskap til og gitt grunnlag for ny innsikt i kriminelles metoder og framgangsmåter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer