Svensk politirapport

Stoppet 10 mordplaner

Prisen for et drap i Sverige varierer fra 100 000 svenske kroner og opp til 1 million kroner. Det ble avslørt da fransk politi hacket telefonene til svenske kriminelle.

BESLAG: Tilgangen på dødelige våpen er god blant kriminelle. Det konkluderer svensk politi med i en rapport. Pistolen som ble funnet i baksetet i bilen ble brukt til å henrette en en 33 år gammel gjengkriminell i Gøteborg i 2020. Foto: Politiet.
BESLAG: Tilgangen på dødelige våpen er god blant kriminelle. Det konkluderer svensk politi med i en rapport. Pistolen som ble funnet i baksetet i bilen ble brukt til å henrette en en 33 år gammel gjengkriminell i Gøteborg i 2020. Foto: Politiet. Vis mer
Publisert

Prisen for et drap i Sverige varierer fra 100 000 svenske kroner og opp til 1 million kroner. Prisen avhenger blant annet av hvor erfaren leiemorderen er.

Det kommer fram av en svensk analyse der politiet har gjennomgått flere millioner meldinger mellom kriminelle etter at fransk politi hacket den krypterte telefontjenesten Encrochat.

Dagbladet har fått tilgang rapporten der politiet har tatt utgangspunkt i 13 separate voldsopplegg fra Sverige.

Enorme mengder data fra de hackede telefonene tilkom svensk politi i juni 2020. Siden da har kriminelle i en lang rekke uavhengige saker endt opp bak lås og slå. Sammenlagte fengselsstraffer utgjør godt over 1000 år.

VAKTHOLD: I Sverige har materiale fra Encrochat blitt brukt som bevismateriale i rettssaker siden 2020. Bildet viser bevæpnet politi utenfor tingretten i Linköping på første dagen av åtte uker lang rettssak. Tre personer ble drept og bevisene er delvis basert på de hackede chat-loggene fra de hackede telefonene. Saken gikk for retten i våren 2021. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock/ScanpixNTB
VAKTHOLD: I Sverige har materiale fra Encrochat blitt brukt som bevismateriale i rettssaker siden 2020. Bildet viser bevæpnet politi utenfor tingretten i Linköping på første dagen av åtte uker lang rettssak. Tre personer ble drept og bevisene er delvis basert på de hackede chat-loggene fra de hackede telefonene. Saken gikk for retten i våren 2021. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock/ScanpixNTB Vis mer


- Vi har fått en bedre forståelse for hvordan de ulike gjengene er satt sammen, sier Patrik Zanders, som er koordinerende etterforsker i Nationella Operativa Avdelningen (NOA), Sveriges motsats til Kripos.

Kripos i Norge fikk tilgang til det samme materialet. Innholdet har gitt både svensk og norsk politi innsikt i miljøer de tidligere ikke hadde kjennskap til og gitt grunnlag for ny innsikt i kriminelles metoder og framgangsmåter.

Gøteborg, 3. mai, 2020:

Knatringen av skudd fra automatgeværet av merket AK-47 og en Walter pistol runget i Gamlestaden. Fra kloss hold ble en 33 år gammel mann truffet i ansiktet, halsen, magen og armene. Flere vitner og så to maskerte personer forlot åstedet i en bil. Mannen ble nok et dødsoffer i den brutale svenske gjengkrigen.

AK 47: Maskinpistolen ble funnet i fluktbilen som ble brukt da den 33 år gamle mannen ble skutt og drept på åpen gate i Gamlestaden i Gøteborg i 2020. Foto: Politiet.
AK 47: Maskinpistolen ble funnet i fluktbilen som ble brukt da den 33 år gamle mannen ble skutt og drept på åpen gate i Gamlestaden i Gøteborg i 2020. Foto: Politiet. Vis mer

Henrettelsen skjedde på åpen gate og fikk stor oppmerksomhet i svenske aviser. I rettssaken som fulgte kom det fram at drapet var godt planlagt. Det kunne politiet lese ut av samtaletrådene fra de hackede Encrochat-telefonene.

Der lå planer om å fikse biler, våpen og drapsmetode, og ikke minst, hvem som skulle gjennomføre handlingen.

«Vi har gjort en fin plan broder», skriver en av de dømte gjerningspersonene i en hacket Encrochat-samtale.

Pakkeløsning

Svensk politi mener gjengoppgjøret i Göteborg i 2020 har opphav i en lang konflikt mellom to kriminelle miljøer. 13 personer fikk lange fengselsstraffer. Seks av de dømte gjengmedlemmene var under 21 år.

Svensk politi har grepet inn og stoppet 10 langt framskredne mordplaner etter at Encrochat-materialet ble tilgjengelig.

Hevn og gjengjeldelse i en brutal voldsspiral oppgis som årsak i rapporten. Konfliktene er ofte langvarige, men en voldsepisode har sjelden direkte kobling til situasjonen som først utløste konflikten.

Drapene er i hovedsak bestillinger. Det kan sammenliknes med at en prosjektleder og medhjelpere samler inn informasjon, løser praktiske utfordringer og tilrettelegger for forbrytelsen. Hvor mye bakmannen engasjerer seg i «prosjektet» varierer, står det i analysen.

Det er også eksempler der leiemordere tilbyr en pakkeløsning der de tar seg av alt. En slik pakkeløsning inkluderer ofte en person som har offerets tillit og som lurer offeret dit drapet skal skje.

Encrochat i Norge

I perioden april til midten av juni i 2020 kunne norsk politi følge med på norske kriminelle som diskuterte dopsalg, smugling og hvitvasking av penger, etter at politi hacket krypterte telefoner.

Flere av sakene er ferdig etterforsket og har i to år ligget på is, i påvente av Norges Høyesteretts behandling av lovligheten av bevisene. Før sommeren kom avgjørelsen, og bevisene kan brukes.

Neste uke starter den første store saken mot en kjent kriminell skikkelse i Oslo tingrett basert på Encrochat. Mannen er tiltalt for blant annet å ha skaffet totalt 164,8 kilo amfetamin.

- Encrochat-materialet var avgjørende for at Kripos fant det første store amfetaminpartiet i saken . Det var et parti på 40 kilo som de beslagla i 21. april 2020, sier statsadvokat Carl Fredrik Fari.

Fari er aktor i saken og har gjennomgått Encrochat-samtalene som den tiltalte mannen har hatt med sine medhjelpere.

AKTOR: Statsadvokat Carl Fredrik Fari forbereder seg til åtte uker i retten .Foto: Terje Pedersen / NTB
AKTOR: Statsadvokat Carl Fredrik Fari forbereder seg til åtte uker i retten .Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

- Det snakkes mer åpent om narkotikavirksomhet i det materialet vi har fra Encrochat enn vi har erfart fra for eksempel telefonavlytting i andre saker, sier Carl Fredrik Fari.

Mannen risikerer 21 års fengselstraff.

- Mannen erkjenner delvis straffskyld for amfetamin-punktet i tiltalen, sier Ole Petter Drevland, som er mannens forsvarer.

Tiltalen inkluderer også et hasj-beslag, hvitvasking av penger og heleri.

Våpentilgang

Språket mellom de kriminelle beskrives som aggressivt, voldsomt og rått i den svenske analysen.

«Det ska bli brutalt», skriver en av gjerningspersonene før skuddene haglet mot den 33 år gamle mannen i Gamlestaden.

I rettssaken etter drapet i Gamlestaden i Göteborg kom det fram at drapet var godt planlagt. Den åpne diskusjonen på telefonenes krypterte chat-tjeneste viser at bilen, en blå Volvo, ble kjøpt på Blocket, den svenske versjonen av Finn, og registrert på en utenforstående person.

FLUKTBIL: Gjerningspersonene kjøpte en brukt bil på Blocket. Begge våpnene ble funnet av politiet i bilen. Foto: Politiet.
FLUKTBIL: Gjerningspersonene kjøpte en brukt bil på Blocket. Begge våpnene ble funnet av politiet i bilen. Foto: Politiet. Vis mer

Våpnene som ble skaffet til veie av en ukjent bruker av EncroChat, og skal ha kostet 33 000 svenske kroner. Både maskinpistolen og pistolen ble funnet i den blå Volvoen etter drapet.

- Mordet var planlagt i lang tid. De dømte personene brukte Encrochat-telefoner for å planlegge drapet og for å unngå å bli oppdaget, sa Cecilia Ahlström, dommeren i Göteborgs tingrett, da dommen falt. Sitatet ble gjengitt i Aftonbladet.

Å få tak i våpen, er ifølge analysen, en enkel sak. Våpentilgangen i gjengmiljøene er god. Det skal også være relativt enkelt å finne personer som tar på seg drapsoppdrag, eksempelvis et bombeattentat eller skyting.

Leiemorderne befinner seg som regel flere ledd fra bestilleren. Det kan skyldes et ønske om både å gjøre det vanskeligere å bevise hvem som står bak, men også for å lage en mental avstand til volden.

Medhjelperne befinner seg ofte lenger nede i det kriminelle hierarkiet og er ikke alltid klar over hva som er oppdraget. De bidrar med å spane, skaffe informasjon, biler og gjemmesteder. Kunnskap om målet for oppdraget via søk i åpne kilder, utspørring eller en GPS kan festes på målets bil.

Detaljer

Drapet i Gamlestaden i 2020 er et av mange stygge drap som har preget Sverige. I fjor ble 113 personer drept som følge av vold. I mai i år hadde tallet på gjengrelaterte drap allerede nådd 35.

Ifølge analysen, er det billigere å hyre en ung person uten erfaring. Det er også eksempler på unge som tar på seg drapsoppdrag uten å ta betalt, men for å vise seg pålitelig og stige i gradene.

I mordplanene snakkes det detaljert om drapene skal. Om offeret skal skytes i hodet eller kroppen. Det er heller ikke uvanlig at det tas bilder av offeret og at bildene spres på nettet.

Da svensk politi gikk gjennom telefonene til de tiltalte i saken fra Gamlestaden i Göteborg, kom de over mobilbilder av det 33 år gamle offeret som lå blødende på gata mens flere personer forsøkte å gi mannen førstehjelp.

Analysen av EncroChat-samtalene som omhandler mordplaner konkluderer med at respekten for menneskeliv er bristende.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer