Stoppet av brannøvelse

Hjertesyke Gunnar Hagen måtte reise hjem med uforrettet sak fra sykehuset. En brannøvelse satte stopp for operasjonen han hadde ventet på i tre måneder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ (Dagbladet): Gunnar Hagen fra Melbu i Vesterålen er oppgitt over helsevesenet. Fredag 14. mars tok han inn på sykehotellet ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN). Mandag skulle han hjerteopereres i Tromsø. I 11 år har han hatt angina, tette blodårer rundt hjertet skulle åpnes. Søndag kveld og mandag morgen ble han klargjort for operasjon. Han fikk blant annet beroligende medisiner for å slappe av foran operasjonen som skulle utføres klokka 12.

- Manglet anestesilege

- Men da jeg våknet, skjedde det ingenting. Jeg ble bare liggende og vente. Klokka fire kom det en lege og sa at det ikke ble noen operasjon likevel. Den var avlyst på grunn av en brannøvelse ved sykehusets operasjonsavdeling, sier Hagen, som er lærer av yrke.

Hagen spurte om de ikke kunne operere ham seinere på dagen.

- Svaret var da at de dessverre ikke hadde tilgjengelig anestesilege, derfor kunne de ikke utføre inngrepet på ettermiddag- eller kveldstid, sier 57-åringen til Dagbladet.

Dagen etter reiste Hagen hjem med uforrettet sak fordi det ifølge legene bare var 20 prosent sjanse for at operasjonen kunne utføres neste dag.

- Dårlig planlegging

- En nedtur. Jeg hadde stått i operasjonskø siden vurderingen i januar og hadde sett fram til å bli ferdig med dette og leve et normalt liv igjen. I tillegg kommer kostnadene for det offentlige: fly Stokmarknes- Tromsø tur-retur, tre døgn på sykehotellet og liggedøgn på avdeling.

- Jeg synes dette vitner om dårlig planlegging og ressursbruk. De måtte da vite på morgenen at de skulle ha brannøvelse på operasjonsstua, sier han.

Nå har han fått ny operasjonsdato den 9. april.

- Kan skje

Avdelingsoverlege Truls Myrmel ved UNN sier til Dagbladet at slike tilfeller av og til kan oppstå ved et akuttsykehus. Han beklager likevel at Hagen ble rammet.

- Det dreide seg om en brannøvelse på morgenen som gjorde at programmet ble forskjøvet med inntil halvannen time. Det kan nok hende vi burde tatt høyde for færre operasjoner akkurat denne dagen, sier han.

- Det som gjorde at vi ikke klarte å avvikle programmet var brannøvelsen sammen med andre forhold som behov for øyeblikkelig hjelp og andre operasjoner som tok lengre tid enn planlagt, sier Myrmel.

HJERTESYK: Gunnar Hagen reiste 1000 kilometer tur-retur uten å bli operert. Han er oppgitt over ressursbruken.