Stoppet av brennende trapp

Brannvesenet hadde ikke en sjanse til å nå paret i tide.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Totalt kaos og masse røyk møtte brannmannskapene da de i halv ett tiden i natt forsøkte å ta seg inn i det gamle trehuset i Telthusbakken i Oslo.

Bare minutter før hadde naboer hørt fortvilte rop fra huset. Men redningsmannskapene klarte aldri å nå andre etasje i tide.

Trappa brent i stykker
- Trappa opp til andre etasje stod i full fyr, og var gjennombrent. Derfor var det umulig for oss å komme opp til andre etasje før stigebilen var i posisjon, sier brannmester Geir Preus til Dagbladet.no.

Den ene omkomne er funnet i andre etasje, men brannvesenet kan ikke søke videre i bygget på grunn av skadene.

Farlig å gå inn
- Huset er så utbrent at det er farlig for oss å gå inn i det. Derfor vil vi fortsette etterslokningen og vurdere situasjonen senere i dag. Men slik situasjonen er nå kan vi ikke fortsette søket etter den savnede, sier Preus.

Tidlig i dag morges var det fremdeles varme og glør i etasjeskillene. I alt har 29 brannmenn med 10 brannbiler jobbet i hele natt for å slokke brannen.

Stor spredningsfare
Det var lenge stor sjanse for at brannen ville spre seg til minst ett av nabohusene. Telthusbakken er kjent for sin svært idylliske trehusbebyggelse tett i tett like nedenfor Gamle Aker kirke.

Ett av husene er praktisk talt bygget inn i huset som brant i natt. Beboerne der fikk i natt den dramatiske meldingen om å redde ut sine kjæreste eiendeler.

- Det var luft og avstand til huset på oversiden, så det gikk greit. Men det nedenfor fryktet vi lenge for. Her har mannskapene jobbet veldig bra for å redde dette bygget, sier brannmesteren til Dagbladet.no.

15 evakuert
I alt ble 15 naboer evakuert i natt. De ble fraktet til den sosiale legevakten i Oslo for å få midlertidig husly. Men de aller fleste av disse kan trolig returnere til sine boliger i løpet av dagen.

Naboene ble i natt øyenvitner til nok en branntragedie - flere hørte ropene fra huset, og var selv tidlig ute for å forsøke å slokke brannen.

KAOTISK: Brannmester Geir Preus sier det var umulig for brannmannskapene å nå andre etasje i tide. Foto: Kristoffer Egeberg
KAOTISK: Brannmester Geir Preus sier det var umulig for brannmannskapene å nå andre etasje i tide. Foto: Kristoffer Egeberg Vis mer

- En tragedie for folket
Tragedien rammer bare dager etter at seks personer omkom i brannen i Urtegata i Oslo. Til nå har 17 personer omkommet i brann i desember, åtte av disse i Oslo. 2008 går inn i historien som det verste dødsbrannåret på over 20 år.

- Dette er tragisk, ikke bare for byens befolkning men for oss også, sier brannmester Geir Preus.

Til tross for at den enorme innsatsen fra hovedstadens brannmannskaper reddet mange liv i Urtegata, og hjemmene til en rekke familier under brannen i natt, preges de av tragediene som har rammet så mange pårørende like før jul.

Det er fremdeles uklart hva som har forårsaket brannen i natt. Vitner Dagbladet.no snakket med i natt fortalte at brannen startet i et vedskjul bak huset. Dette kan foreløpig ikke brannvesenet bekrefte.
 

JOBBER PÅ SPRENG: Brannvesenet jobbet i natt på spreng for å få kontroll over brannen. Foto: Øistein Norum Monsen /Dagbladet.no
JOBBER PÅ SPRENG: Brannvesenet jobbet i natt på spreng for å få kontroll over brannen. Foto: Øistein Norum Monsen /Dagbladet.no Vis mer