Stoppet av politet - fikk kjøre

Politiet lot den vinglete sjåføren kjøre videre, til tross for at hun fortalte at hun tok legemiddelet Subutex. En time seinere smalt det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 31 år gamle bilisten hadde den svarte Audien bak seg da han kom ut av Oslofjordtunnelen søndag ettermiddag. Han reagerte tidlig på hvordan sjåføren kjørte, og bestemte seg for å varsle politiet.

- Den kjøringen sjåføren presterte på E6 var helt sinnssyk. Det gikk ikke fort, men bilen vinglet voldsomt. Jeg ringte og varslet politiet, som holdt kontakt med meg på telefon. Mellom Moss og Rygge ble bilen stoppet av en patrulje, forteller bilisten.

Han regnet med at politiet ville ta affære, og fikk sjokk da han åpnet avisa i går kveld og leste om dødsulykken.

Feil kjørebane

- Jeg ringte politiet etter at jeg leste saken og fikk bekreftet at det var Audien jeg hadde rapportert som var innblandet i ulykken. Politibetjentene som stoppet bilen, nektet den ikke å kjøre videre, selv om det siste jeg sa til vakthavende i Moss var: «Denne bilen kommer til å ende i en ulykke hvis den ikke blir tatt av veien snart,» forteller 31-åringen.

Audien kom trolig over i feil kjørebane mellom Sarpsborg og Halden like før klokka 18 søndag, og frontkolliderte med en personbil på vei nordover.

- På bakgrunn av det vi vet så langt, kan det se ut som Audien kom over i feil kjørebane, sier stasjonssjef Roger Johannessen ved Halden politistasjon.

En mann i 30-åra og en liten gutt på tre år omkom i ulykken. De satt i bilen som kom fra svenskegrensa. Den eneste i Audien var sjåføren, en kvinne, som ble innlagt på sykehus. Tilstanden hennes skal være stabil.

Sefo er varslet

Mannen som varslet politiet sier han nå tenker på hva som ville skjedd hvis han hadde stoppet og snakket med politiet på stedet.

- Jeg er så sint at jeg ikke klarer å sitte stille. Hvor hardt må folk stå på før politiet gjør noe? spør 31-åringen.

Politimester Otto Stærk i Østfold bekrefter at politiet stoppet Audien rundt en time før dødsulykken. Han vil ikke kommentere detaljer i saken, og viser til at Sefo er koblet inn.

I følge VG skal kvinnen ha innrømmet at hun hadde tatt legemiddelet Subutex.

- Jeg har varslet Sefo i tråd med de retningslinjer vi har, slik at de kan vurdere hva som er gjort i forbindelse med kontrollen, sier Stærk.

Tilstanden kritisk

Politimesteren har ikke snakket med betjentene som stoppet bilen før ulykken: - Når vi har varslet Sefo, så holder vi oss unna, sier Stærk.

I tillegg til de to dødsofrene, ble også en kvinne og ei to år gammel jente i bilen som kom sørfra, skadd. For jenta skal situasjonen være alvorlig.

- Jenta har alvorlige hode- og ansiktsskader, og ligger til intensivbehandling, opplyser informasjonsdirektør Alf Bøhler ved Ullevål universitetssykehus.

FIKK KJØRE: Politiet lot kvinnen kjøre etter å ha snakket med henne. En time seinere smalt det.