- Stoppet av politiet 20 ganger

-Politiet stopper meg når jeg går på gata, når jeg venter på noen og når jeg er på vei inn eller ut et sted, sier LOs ungdomssekretær Mohamed Ahssain. -Til slutt går kontrollene ut over selvbildet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg er blitt stoppet av politiet på gata. Men totalt må det dreie seg om minst 20 ganger, sier Mohamed Ahssain. Ahssain, som er ungdomssekretær i LO, er av marokkansk opprinnelse.

- Hva har du gjort for å bli stoppet av politiet?

- Absolutt ingenting. Jeg har kjørt bil, gått på gata, vært sammen med venner, stått og ventet på noen - jeg har gjort det som alle mennesker gjør. For meg er det ingen overraskelse at fargede blir stoppet oftere enn gjennomsnittet, sier han.

Glattcelle

Selv har ungdomssekretæren havnet på glattcelle uten noen åpenbar grunn.

- Jeg satt på Stovnersenteret og ventet på en kompis da politiet kom og spurte hva jeg het. Jeg hadde ikke med meg legitimasjon, og de sa at jeg måtte bli med utenfor. På vei ut av senteret fikk jeg beskjed om at jeg måtte sette meg i politibilen og gjøre som de sa, forteller Ahssain. Han ble kjørt til politikammeret og fikk beskjed om at politiet ville kroppsvisitere ham. Ahssain nektet. Da ble han satt på glattcelle. Der ble han sittende i fire timer.

- Politimannen anmeldte meg for ordensforstyrrelse fordi jeg ikke ville la meg ransake. Men jeg gikk til motanmeldelse, og saken ble henlagt, forteller han.

-Stopper alle

Ahssain har forståelse for at politiet stopper folk når de har mistanke om at vedkommende har begått en kriminell handling.

- Ja, det er greit at de gjør jobben sin, men politiet stopper alle. Hvis du spør innvandrerungdommer, vil 70-80 prosent fortelle at de er blitt undersøkt av politiet en eller flere ganger. De får en oppfatning av hvordan samfunnet ser på innvandrerungdom. Selvfølelsen blir tråkka på, og politiet blir en fiende. Hvordan ville du ha følt det hvis du ble stoppet på gata? Hvis du setter deg i en bil med mørke ungdommer, blir du garantert stoppet, sier han.

Bekrefter

Gomi Khawar Sadiq, som jobber på ungdomsklubben X-Ray Kultur- og aktivitetssenter, bekrefter det Ahssain sier. Selv anslår Sadiq at han er blitt stanset av politiet rundt femten ganger.

- De verste er politiaspirantene fra andre deler av landet. De har lest om gjengene i Oslo og sier at «Det er ikke lett å se forskjell på dere», sier Sadiq.

Politijobben gjør betjentene

mer fremmedfiendlige, hevder sosiolog

Fortell oss om dine politi-erfaringer

PÅ GLATTCELLE:LOs ungdomssekretær ventet på en kompis og havnet på glattcelle. Han mener politiet skader fargede ungdommers selvbilde