Stoppet av uværet

Kronprinsparet måtte ta toget til prinsedåpen i Danmark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er fullt kaos i flytrafikken i Europa i kveld. Ved Gardermoen er rundt halvparten av flyene forsinket.

Københavns lufthavn holdt én rullebane åpen tidligere i dag, men i kveld måtte også denne stenge.

Kronprinsparet ankom Gardermoen i kveld, sammen med prinsesse Märtha Louise og hennes ektemann Ari Behn.

De skulle fly sammen til Danmark, for å delta i dåpen til den danske prisen ved Christiansborg slottskirke i København i morgen.

- Kronprinsparet har sammen med  Ari Behn og prinsesse Märtha satt seg på toget til København, sier informasjonsrådgiver Sven Gj. Gjeruldsen ved Slottet til Dagbladet.no.

Flyet de skulle tatt ble kansellert, kronprinsparet forlot flyplassen i kveld.

Dermed ser det ut til at representantene for den norske kongefamilien likevel rekker fram til barnedåpen i morgen klokka 11.

Stanset all trafikk

GODT KLEDD: Kronprinsesse Mette-Marit var ikledd lue som passet til været da hun ankom Gardermoen fredag kveld. Foto: Jarl Fr. Erichsen/Scanpix
GODT KLEDD: Kronprinsesse Mette-Marit var ikledd lue som passet til været da hun ankom Gardermoen fredag kveld. Foto: Jarl Fr. Erichsen/Scanpix Vis mer

Københavns lufthavn vet ikke når de klarer å få flyene i lufta igjen.

- Vi har midlertidig avviklet all trafikken, fordi vi ikke klarer å avise flyene. Med en gang de er aviset, fryser de til igjen. Det blir en flaskehals, siden flyene fyller opp alle standplassene. Dermed kan heller ikke fly lande her, sier kommunikasjonssjef Anette Haaning ved Københavns lufthavn til Dagbladet.no.

Det er uklart når trafikken ved flyplassen kan gjenopptas.

- Bare det blir litt bedre, kan flyene avises og vi kommer i gang. Vi håper det skjer snart, men uansett vil det være store forsinkelser, som vil forgrene seg til morgendagen.

Hun sier at alle som skal fly via København bør kontakte reiseselskapet sitt, i tillegg til å sjekke de siste meldingene på Københavns lufthavns hjemmesider.

Enorm kø

Tale Marte Dæhlen (22) var på vei til Aten med tre venner, men skjønte fort at hun hadde valgt feil dag å reise på.

Hun skulle reise fra Gardermoen klokka 07.30, men flyet ble en time forsinket. Det førte til at de ikke hadde rukket flyet videre fra København til Aten.

- Men det spilte ikke så stor rolle. Det flyet var uansett kansellert, sier hun til Dagbladet.no.

Dæhlen trakk kølapp ved SAS-skranken på Kastrup for å komme seg videre med et annet fly.

- Vi havnet i den verste køen jeg har sett. Vi trakk kølapp nummer 612, og da ble nummer 84 ropt opp. Etter 90 minutter, hadde 50 nye fått hjelp.

De kom seg til slutt ut av køen, og ble booket inn på et nytt fly som skulle lette klokka 17.15. Da passasjerene til slutt fikk komme om bord, ble de sittende i flyet i to timer.

- Da opplyste kapteinen at vi måtte vente i to timer til. Men etter ti minutter sa han at flyplassen var stengt, og alle måtte ut av flyet.

- Det er tjukt av folk her. Vi sitter i en trapp, og folk vaser rundt med håndbagasjen sin. Vi vet svært lite. Vi har snakket om å dra inn til byen og finne et hotell, men regner med at det meste er fullt nå. I tillegg er det nok best å holde seg på flyplassen, så jeg regner med at vi kommer til å tilbringe natta i en krok på Kastrup, sier Dæhlen til Dagbladet.no.

Ber om tålmodighet

Informasjonssjef Kenneth Vikse ved SAS Braathens sier til Dagbladet.no at det er lite de kan gjøre.

- Vi prøver å avvikle trafikken best mulig mellom det dårlige været, men må bare vente så lenge flyplassen er stengt. Akkurat nå er det tålmodighet som gjelder, sier Vikse.

Til tross for at det er falt store mengder snø på Gardermoen, har de kommet godt fra uværet sammenliknet med kollegene i Europa.

- Det har snødd i ett sett. Når trafikken er ekstra stor, som opp mot helga, er det beklagelig at en del reisende rammes, sier informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo Lufthavn til Dagbladet.no.

Halvparten av flyene er forsinket, men det er ikke meldt om langvarige utsettelser.

- Når vi ser hvor mye kaos det er ellers i Europa på grunn av været, vil jeg si at vi er verdens beste vinterflyplass. Brøytemannskapene, mannskapet som jobber med avisning og tårnet, har gjort en kjempejobb, sier Kobro til Dagbladet.no.

Det er også problemer med flytrafikken innenlands. Widerøe har innstilt 100 avganger, blant annet mellom Trondheim og Bodø. Ifølge NTB var også Haugesund lufthavn stengt i to timer i dag.Sjekk været der du bor.

Sjekk flytrafuikken fra Gardermoen.

Sjekk flytrafuikken fra Kastrup.

MÅTTE TA TOGET: Kronprinsparet skulle opprinnelig fly til Danmark, for å delta i dåpen til den danske prisen ved Christiansborg slottskirke i København i morgen.
GA OPP Å FLY: Kronprinsesse Mette-Marit med prins Sverre Magnus.
GÅR GREIT: Det er forsinkelser på Gardermoen, men de fleste kommer seg av gårde.
KAOS: Det er kaotiske tilstander på Kastrup i kveld.