Stoppet debatt om republikk

Tidligere stortingspresident Kirsti Kolle Grøndahl (Ap) og de andre partienes parlamentariske ledere la i fjor lokk på debatten om republikk i Norge. Grunnen var at man ikke ville støte kongefamilien i forkant av kronprinsparets bryllup.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politikerne fryktet nemlig at en slik debatt ville støte kongefamilien, skriver Aftenposten.

Det var tidligere odelstingspresident og leder for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Gunnar Skaug (Ap), som for et drøyt år siden tok initiativet til å utrede spørsmålet om republikk samtidig som en kommisjon skal gjennomgå Grunnloven i forbindelse med jubileet for Norges selvstendighet i 2014.

Men en gruppe ledet av Kolle Grøndahl som skulle gi en innstilling om Grunnlovskommisjonens mandat, besluttet å ikke ta opp spørsmålet om republikk drøye to måneder før kronprinsbryllupet. Årsaken var at dette spørsmålet ble oppfattet som for følsomt, bekrefter Kolle Grøndahl.

Foruten Gunnar Skaug ønsket både KrFs daværende parlamentarisk leder Kjell Magne Bondevik og Venstres Lars Sponheim en utredning om republikk. De ble imidlertid overkjørt av Kolle Grøndahl og daværende parlamentarisk leder i Ap, Hill-Marta Solberg, skriver Aftenposten.

(NTB)