Stoppet feil bil

Kriminelle kalte de stjålne Munch-maleriene for «parketten» mens politiet hørte på. Telefonavlyttingen førte til en dramatisk politiaksjon, der politiet i ettertid frykter de stoppet feil bil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Millionærer ville kjøpe tilbake "Skrik" og "Madonna

SKEDSMO (Dagbladet): -  Flytt parketten bakerst i bilen!

Det var 24. september i fjor og litt over en måned etter Munch-ranet. Politiets etterforskere lyttet på telefonlinjene til mistenkte i Munch-ranet. Politiet mente de som skulle flytte de stjålne maleriene, snakket i koder - og at «parketten» var et kodeord for «Skrik» og Madonna».

Telefonavlyttingen førte til en dramatisk politiaksjon. I ettertid frykter politiet at de stoppet feil bil.

«Parketten» og «Damer»

Politiaksjonen fant sted i området rundt Kjeller. Via telefonavlytting skal politiet ha fått kjennskap til at bildene skulle flyttes denne dagen. En 30 år gammel Oslo-mann, som nå er siktet for kunstranet, skal ha avtalt med en annen person at kunstverkene skulle flyttes fra gjemmestedet på en gård i Skedsmo. Politiet hadde spaning på mannen, og flere biler ble holdt under oppsikt.

Politiet stoppet en større bil, der de trodde de stjålne maleriene var. I ettertid mener etterforskerne at bildene ble borte i en Mercedes med DK-skilter.

Under forberedelsene til flyttingen, brukte de involverte kodenavn på maleriene, får Dagbladet opplyst. Maleriene skal ha blitt omtalt med navn som «Parketten» eller «Damer».

Bildene skal ha blitt oppbevart på gjemmestedet - en avskiltet buss på et gårdsbruk i Skedsmo - i nesten en måned etter ranet. Gården ligger bare en kort avstikker fra E6. Politiets teori er at de stjålne kunstverkene ble fraktet til bussen på ransdagen.

Fortsatt jakter politiet på vitner som kan ha sett en stor, amerikansk bil på veien inn til gården bare timer etter kunstranet lørdag 22. august 2004.

En mann som disponerer et verkstedlokale på stedet viser Dagbladet hvor bildene lå:

-  Bildene lå her fram til og med den 24. september. Da flyttet jeg dem over i den andre delen av bussen, sier han til Dagbladet.

Fram til denne dagen hadde bildene ligget i to køyesenger i en sovealkove i bussen. Bildene lå under to madrasser.

-  Jeg pakket bildene inn i to søppelposer og flyttet dem bak i bussen, sier mannen, som i en periode var siktet for heleri. Han forklarer at bildene ble lagt i bussen mot hans vilje. Da han oppdaget at de lå der, gikk han likevel ikke til politiet.

-  Jeg oppsøkte en av mennene som nå er siktet i saken. Han hadde spurt meg tre uker i forveien om noe kunne legges i bussen. Jeg hadde svart nei. Jeg ba ham fjerne bildene, sier mannen.

-  Var bortreist

Kort tid etter dette ble mannens kontaktperson, Petter Tharaldsen, pågrepet etter et ran på Aker Brygge. Tharaldsen er i dag også siktet i Munch-saken.

Mannen, som har leid et verkstedlokale på gården i Skedsmo i mange år, føler seg uskyldig dratt inn i Munch-saken.

-  Jeg var bortreist den helga ranet fant sted, og jeg visste ikke at min buss skulle brukes, sier han.

-  Forstår du at noen mener du burde varslet politiet?

-  Selvsagt, samtidig var det veldig vanskelig. Jeg leste at ranet kunne kobles til NOKAS-ranet og den albanske mafiaen, sier han.

Politiadvokat Morten Hojem Ervik ved Oslo politidistrikt vil ikke kommentere detaljer i etterforskningen.

GJEMT PÅ SKEDSMO: Edvard Munchs «Skrik» og «Madonna».