STOPPET PROSJEKT: Oslo universitetssykehus har stoppet et forskningsprosjekt etter at minst to pasienter har fått varige hjerneskader. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
STOPPET PROSJEKT: Oslo universitetssykehus har stoppet et forskningsprosjekt etter at minst to pasienter har fått varige hjerneskader. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADETVis mer

Stoppet forskningsprosjekt etter at pasienter fikk alvorlige hjerneskader

Oslo universitetssykehus fjernet biter av hjernen til pasienter, melder TV2.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet presiserer og beklager:
 
Etter at denne artikkelen ble publisert første gang, ønsker Dagbladet å presisere følgende:
 
1.       Dagbladet skriver at Oslo Universitetssykehus fjernet deler av  - eller biter av — hjernen. En mer presis formulering vil være å skrive at det ble tatt en biopsi, eller en vevsprøve av pasientene i forbindelse med et allerede planlagt og påkrevd kirurgisk inngrep hos de berørte pasientene. Vevsprøvens størrelse var mindre enn 0,01 cm3.
2.       Dagbladet skriver at minst  to pasienter fikk alvorlig hjerneskade etter inngrepet. I et brev til Helsetilsynet understreker Oslo Universitetssykehus at det ikke er mulig å si nøyaktig hva som forårsaket blødningen. Flere andre faktorer enn vevsprøvene kan også ha spilt inn, som høy alder, grunnsykdommer, medikamentbruk og generell blødningstendens.
3.       Dagbladet skriver at en av pasientene mistet all funksjonsevne og er totalt pleietrengende etter å ha vært med i prosjektet.  Lederen for forskningsprosjektet, Per Kristian Eide, understreker overfor Dagbladet at den aktuelle pasientens tilstand skyldes flere andre forhold og definitivt ikke alene vevsprøven som ble tatt.
4.       Dagbladet beklager at vi ikke tidligere fikk Per Kristian Eide i tale og sikret at han fikk rett og mulighet til samtidig å imøtegå de påstandene som kommer fram i artikkelen.(Dagbladet): Oslo universitetssykehus stoppet et forskningsprosjekt umiddelbart etter at minst to pasienter fikk alvorlige hjerneskader, melder TV2.

-----------------------------
Her er den publiserte artikkelen:

Tilsammen er det blitt tatt biopsi av 122 pasienter i forskningsprosjektet til overlege og hjernekirurg Per Kristian Eide på Rikshospitalet. Han har utført alle prosedyrene hvor det har blitt fjernet deler av hjernen til pasientene, melder TV2.

- Dette er alvorlige hendelser. Det er alvorlige komplikasjoner som har skjedd i forbindelse med en forskningsstudie, sier Erlend Smeland, forskningsdirektør ved OUS.

- Vi har ikke noen kommentar til dette i kveld, sier Knut Albert Solem, kommunikasjonsrådgiver ved Oslo Universitetssykehus, til Dagbladet.

En av pasientene TV2 har vært i kontakt med har mistet all funksjonsevne og er totalt pleietrengende etter å ha vært med i prosjektet.

Det var en anonym bekymringmelding som førte til at hele prosjektet nå er stanset i påvente av Helsetilsynets tilsyn.

Helse- og omsorgsdepartementet henviser i kveld til Helsetilsynet og OUS for informasjon om prosjektet.