Dagbladet avslører:

Stoppet gjengoppgjør i Oslo fengsel

Young Bloods-lederen og et rivaliserende gjengmedlem barket sammen i Oslo fengsel. Nå skal fengselet gjennomgå sine rutiner.

OSLO FENGSEL: Det var i Oslo fengsel på Grønland i Oslo at de to gjengmedlemmene barket sammen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
OSLO FENGSEL: Det var i Oslo fengsel på Grønland i Oslo at de to gjengmedlemmene barket sammen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fengselsleder Nils Leyell Finstad i Oslo fengsel bekrefter at det var en slåsskamp mellom to innsatte i besøksavdelingen 17. november.

- Vi vurderer om vi skal anmelde hendelsen. Vi gjennomgår dette på vanlig måte, og har rapporter, avhør og videoopptak, sier han.

Finstad forklarer at begge innsatte fikk tilbud om tilsyn av helseavdelingen i henhold til vanlig rutine, men at dette ble avslått.

Det var Young Bloods-lederen (29) og et annet gjengmedlem (26) som barket sammen. De to skal ha hatt like mye skyld i slagsmålet, som ble stoppet av ansatte i fengselet.

Young Bloods-lederen var i retten dagen etter slåsskampen, og hadde ingen synlige merker etter vold. Dagbladet kjenner til at det var en utveksling av fornærmelser før basketaket.

Slagsmålet fant sted da Young Bloods-lederen avsluttet et møte med sine to advokater, Øyvind Bratlien og Fisnik Baki. De to ble vitner til hendelsen.

VITNER: Øyvind Bratlien og Fisnik Baki forsvarer 29-åringen. De ble vitne til slåsskampen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
VITNER: Øyvind Bratlien og Fisnik Baki forsvarer 29-åringen. De ble vitne til slåsskampen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Internt bråk

Young Bloods-lederen ble flyttet til Oslo fengsel 13. november i forbindelse med at ankesaken hans behandles i Borgarting lagmannsrett. Han ble i tingretten dømt til sju års fengsel for medvirkning til drapsforsøk og kidnapping.

Han har fram til rettssaken sittet i varetekt i Gjøvik fengsel.

Den andre innsatte, 26-åringen, soner en dom for medvirkning til drapsforsøk på et annet Young Bloods-medlem i 2017, som ble skutt i nakken og i dag er lam fra brystet og ned.

Hendelsen ble omtalt som et internt oppgjør i Young Bloods. Ifølge politiet ble gjengen i 2016 delt i det som ble kalt kurderfraksjonen og albanerfraksjonen.

De to som nå barket sammen i fengselet, tilhører ifølge politiet hver sin del av Holmlia-gjengen.

Forsvarer reagerer

Dagbladet er kjent med at nyheten om slåsskampen har nådd miljøene i Oslo sør. Flere er nå bekymret for om dette kan skape uro og potensielt hevnaksjoner.

De to advokatene som ble vitne til slagsmålet, reagerer på fengselets håndtering av saken. Ifølge advokatene Bratlien og Baki gikk det mellom ett og to minutter før fengselsbetjenter dukket opp.

- Fengselet hadde ingen notater på hvem min klient var og hvilket miljø han tilhører eller hvem han kunne være i konflikt med, sier Øyvind Bratlien, som er sterkt kritisk til hvordan Oslo fengsel håndterte sikkerheten.

Han mener det er sjokkerende at en innsatt med en kjent konflikt med hans klient får oppholde seg alene i besøksområdet når fengselet vet hvem andre som er til stede.

- Ingen i Oslo fengsel har tatt kontakt i etterkant for å forklare eller si beklager. Dette var ikke en situasjon som vi ønsket å være i.

Seks kritikk-punkter

I besøksarealet finnes det flere ting som potensielt kan brukes som våpen, påpeker han. Bratlien trekker fram seks punkter han reagerer på:

  • Fengselet tillot at to innsatte, som ikke skulle være til stede samtidig, fikk være i besøksarealet på samme tid.
  • Ingen fengselsbetjenter var til stede.
  • Advokater var til stede uten å bli advart eller bedt om å vente inne på besøksrommet.
  • Fengselet hadde ikke viktig informasjon om hvem klienten hans var, til tross for at det er vel kjent for kriminalomsorgen og han har vært i Oslo fengsel tidligere.
  • Ansatte i fengselet var frekke og arrogante i etterkant av hendelsen, og lite sikkerhetsorienterte i påfølgende besøk etter hendelsen.
  • Responsen var altfor treg da advokatene forsøkte å slå alarm.

Advokatene mener det er bedre at gjengene holder sammen i fengsel, enn at de blir plassert med personer de er i konflikt med.

FORSVARER: Stian Mæland er forsvareren tild den 26 år gamle mannen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB
FORSVARER: Stian Mæland er forsvareren tild den 26 år gamle mannen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Vis mer

- Fiender

26-åringens forsvarer, Stian Mæland, bekrefter at han er kjent med saken, men sier at han ikke kjenner detaljene.

Han reagerer også på at fengselet ikke har klart å holde de to atskilt, og viser til at hans klient kanskje er den som har sittet lengst i Oslo fengsel, som er et fengsel med mye varetekt og dermed hyppige utskiftninger.

Ifølge advokaten ble det gjort et forsøk på å flytte ham til et annet fengsel tidligere, men da møtte han også en annen med gjengtilknytning. Dette blir dermed andre gang at kriminalomsorgen ikke klarer å holde 26-åringen fraskilt fra andre gjengmedlemmer.

- Det er uheldig at de ikke klarer å holde disse unna hverandre. Særlig når de bruker det som argument for å ikke flytte min klient til Ullersmo fengsel, der vennene hans er.

26-åringen sitter på noe som heter «infoflyt», som betyr at kriminalomsorgen har tilgang på mye informasjon om hans nettverk.

- Dette er en lukket verden. De kommer seg ikke unna. Det blir som å sette to kamphaner i kamparenaen å si «ikke slåss». Det funker ikke. Det er naivt og kardemommeby-aktig. Fengselet må ta ansvar for at ikke fiender møtes.

VURDERER ANMELDELSE: Fengselsjef Nils Leyell Finstad sier at de vurderer å anmelde hendelsen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VURDERER ANMELDELSE: Fengselsjef Nils Leyell Finstad sier at de vurderer å anmelde hendelsen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Beklager

Fengselslederen kan ikke gå i detalj om enkelthendelser. Han forklarer at fengselet har rutiner på å risikovurdere hvilke innsatte som ikke skal være sammen, men at det i denne saken av ulike grunner tok noe tid før de fikk implementert all relevant informasjon for denne risikovurderingen.

- Den ene innsatte var helt nylig overført til Oslo fengsel som såkalt «transportfange». Det var en glipp i praktiseringen av våre rutiner, som gjorde at relevant informasjon ikke ble håndtert i forbindelse med besøksgjennomføringen. Det beklager jeg.

Han sier at det alltid er to betjenter til stede i besøksavdelingen. På aktuelt tidspunkt opphold én av disse seg en kort periode rett utenfor besøksavdelingen for å visitere en innsatt etter besøk ved bruk av bodyscanner.

- I besøksavdelingen er både advokater og innsatte til stede, i ulike besøkspuljer/tidspunkter. Sikkerheten ivaretas ved betjenter som jobber i besøksavdelingen og kameraovervåkning av fellesområdene med direkte link til operasjonssentralen.

Besøksrommene er enkelt møblert, med pleksiglass, vannkoker, barneleker, kosedyr, og bøker, og blir hyppig visitert.

- Etter min oppfatning er dette forsvarlig og sikkerheten er godt ivaretatt, sier fengselslederen.

Gjennomgår rutiner

Finstad stiller seg undrende til at advokaten mener han kan vite hvilken informasjon fengselet sitter på. Han sier også at det tok 29 sekunder - ikke over et minutt - til flere betjenter var på plass for å stoppe slåsskampen.

- En viktig del av vårt samfunnsansvar er at varetekt og straff skal gjennomføres på en sikkerhetsmessig forsvarlig måte. Vi har rutiner som ivaretar dette, blant annet for å sikre at innsatte som ikke skal eller bør ha kontakt med hverandre, heller ikke har det.

- Den aktuelle slåsskampen gjør at vi tar en gjennomgang av våre rutiner. Det er i noen tilfeller utfordrende å finne egnet fengselsplass for innsatte som tilhører ulike nettverk. Etter min mening håndterer kriminalomsorgen denne krevende utfordringen godt. Det er totalt sett få hendelser som slåsskamper mellom innsatte. Det har ikke vært en hendelse som denne i besøksavdelingen på minst ti år.

På kritikken fra Bratlien om at ansatte var frekke og arrogante i etterkant, sier Finstad følgende:

- Jeg beklager at advokaten har denne opplevelsen. Besøksavdelingen i Oslo fengsel har etter min oppfatning et svært godt omdømme. Jeg er kjent med at mine kollegaer har en helt annen oppfatning av situasjonen når det gjelder aktuell oppførsel i besøksavdelingen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer