Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stoppet «halve Norge» med bombetrusler - slipper fengsel

Enig om faktiske forhold - men anker tvangsdom.

 RETTSPAUSE:  Under en pause i fengslingssaken i Follo tingrett 29. januar i fjor: Den nå dømte Follo-mannen venter mens forsvareren, advokat Knut Ditlev-Simonsen og politiadvokat Agnes Beate Hemiø blar i saksdokumenter. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
RETTSPAUSE: Under en pause i fengslingssaken i Follo tingrett 29. januar i fjor: Den nå dømte Follo-mannen venter mens forsvareren, advokat Knut Ditlev-Simonsen og politiadvokat Agnes Beate Hemiø blar i saksdokumenter. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 37-åringen som stoppet flytrafikken i «halve Norge» med en innringt bombetrussel og som har truet både statsminister, statsråder, riksadvokat og en rekke offentlig ansatte, er enig med Follo tingrett om de faktiske forholdene.

Men den såkalte bombetrusselmannen slipper fengselsstraff i henhold til en fersk dom fra Follo tingrett, som før jul  behandlet den lange tiltalelista med bombetrusler, drapstrusler og annen skarp ordbruk.

Han dømmes til tvungent psykisk helsevern, konkluderer retten.

- Ingen samfunnsfare Hans forsvarer, advokat Knut Ditlev-Simonsen i Advokatene Berg Ditlev-Simonsen AS, forbereder nå en anke til Borgarting lagmannsrett - en av de offentlige instansene han er dømt for å true med å sprenge i lufta.

- Han mener han ikke utgjør noen fare for samfunnets sikkerhet, og at tvangsinnleggelse er en uforholdsmessig streng reaksjon. Dessuten er det prinsipielt diskutabelt om alle ytringer han er dømt for å ha framsatt på sosiale medier, er å oppfatte som drapstrusler i juridisk forstand, sier Ditlev-Simonsen til Dagbladet.

37-åringen ble frikjent på to av tiltalepunktene: for trusler mot en lege på psykiatrisk avdeling ved Ahus, og for uforsiktig omgang med ild da huset til hans egen far brant.

 LAMMET FLYTRAFIKKEN:  Værnes Lufthavn var stengt i fem timer etter bombetrusselen 16. september 2013. FOTO: Tor-Aage Hansen, NTB Scanpix
LAMMET FLYTRAFIKKEN: Værnes Lufthavn var stengt i fem timer etter bombetrusselen 16. september 2013. FOTO: Tor-Aage Hansen, NTB Scanpix Vis mer

Under tvungent psykiatrisk helsevern, skal de sakkyndige gi en vurdering av helsetilstanden etter ett år. Og påtalemyndigheten kan første gang vurdere etter tre år om tvangstiltakene kan oppheves.

For syk - og for frisk I en tidligere trusselsak med mange punkter, har den såkalte bombetrusselmannen falt mellom to stoler i systemet: for syk til å sone og for frisk til å bli tvangsinnlagt.

I den ferskeste saken, der han ble pågrepet i Berlin og varetektsfengslet for snart et år siden, fikk påtalemyndighetene tingrettens medhold i at både bombetruslene og drapstruslene mot navngitte personer på SMS, Facebook og andre sosiale medier er framsatt i psykose.

Obama og Merkel De sakkyndige peker blant annet på at han har «vrangforestillinger uten rot i virkeligheten». Han har blant annet presentert seg som strategisk rådgiver for president Barack Obama og forbundskansler Angela Merkel.

Tidligere statsminister Jens Stoltenberg, hans statsråder Grete Faremo og Trond Giske, riksadvokat Tor-Aksel Busch, polititjenestemenn, ansatte i NAV og barnevernet og privatpersoner er blant dem som har mottatt trusler i  mannens aktive virksomhet på sosiale medier.

En bombetrussel den 16. september 2013 lammet flytrafikken til og fra Værnes - og dermed en rekke andre flyplasser - i nesten fem timer.

Noen uker seinere ble det fremmet bombetrusler mot Stortinget, Borgarting lagmannsrett, Universitetet i Tromsø og flyplassene i Bergen og Trondheim.

 ANKER:  - Min klient mener han ikke utgjør noen fare for samfunnets sikkerhet, sier advokat Knut Ditlev-Simonsen. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
ANKER: - Min klient mener han ikke utgjør noen fare for samfunnets sikkerhet, sier advokat Knut Ditlev-Simonsen. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET Vis mer

37-åringen varslet fra sin skrivestue i Berlin at han hadde trusselplaner.
 
 - Mange millioner
På Facebook har han lagt ut:«Hva blir de økonomiske konsekvensene av å true en flyplass, mon tro?»

- Ingen har noe eksakt tall over samfunnets totale kostnader denne dagen. Men de 300 000 kronene som flyplassen brukte til umiddelbare tiltak, er bare småpenger. Det dreier seg om mange millioner kroner for kanselleringer, utsettelser og ringvirkninger, sa lufthavnsjef Lasse Bærdal på Værnes til Dagbladet ett år etter.