Stoppet henrettelse av «sjuåring»

Høyesterett i USA mener dødsdømte Johnny Paul Penry må få prøve saken på nytt. Mentalt er Penry å anse som en sjuåring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs høyesterett mener juryen skulle ha vurdert Johnny Penrys handikap før de dømte han til døden. Flere motstandere av dødsstraff håpet høyesterett skulle komme til en kjennelse der det blir forbudt å dømme tilbakestående personer til dødsstraff, men høyesterett sender bare saken tilbake til en ny jury.

Johnny Paul Penry ble dømt til døden for å ha voldtatt og drept 22 år gamle Pamela Moseley Carpenter i 1979. Helt fra dommen falt har saken vært debattert på grunn av Penrys handikap.

Penry sitter på dødscelle i Texas, staten som har tatt livet av flest dødsdømte fanger i USA de siste årene.

Vil forby dødsstraff for tilbakestående

Kongressen i Texas har vedtatt at det er forbudt å henrette mentalt tilbakestående personer, men det er foreløpig usikkert om guvernør Rick Perry kommer til å godkjenne lovforslaget.

Dermed er saken om Penry brennhet. Høyesterett stoppet også henrettelsen av Penry i siste liten i fjor, fordi de mente at det ikke var tilstrekkelig utredet om en mentalt tilbakestående person kunne henrettes.

Høyesterett delte seg i dag 6-3. Tre av dommerne ville altså la dommen bli stående.

Det er nå opp til en ny jury å bestemme om Penry skal dømmes til døden eller ikke.

<B>FÅR STRAFFEN PRØVET PÅ NYTT: Johnny Paul Penry er å anse som en sjuåring, men er likevel dømt til døden. Nå skal straffeutmålngen vurderes av en ny jury.