Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stoppet her da oljelampa lyste rødt

- Det var en nødssituasjon, sier sjåføren bak denne parkeringen.

NØDSITUASJON?: Bilisten stoppet midt i veien da oljelampa lyste rødt. Han hoppet så over autovernet og løp bort til Biltema for å kjøpe olje. Foto: Tønsbergs Blad
NØDSITUASJON?: Bilisten stoppet midt i veien da oljelampa lyste rødt. Han hoppet så over autovernet og løp bort til Biltema for å kjøpe olje. Foto: Tønsbergs Blad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Alle som kjører bil vet at det er et dårlig tegn om oljelampa i bilen din begynner å lyse. Men hva skal du egentlig gjøre når den røde lampa lyser.

I helga stoppet en bilist midt på Ringveien i Tønsberg da oljelampa begynte å lyse. Det var 100 meter å gå til Biltema fra der sjåføren stoppet, og en kilometer å kjøre.

Tønsbergs Blad kan fortelle at mannen ble sett da han kom tilbake fra Biltema med ei flaske før ha kjørte videre.

Til Tønsbergs Blad forklarer sjåføren av bilen at han måtte stoppe der han stoppet. Han kunne ikke kjøre lenger da lampa begynte å lyse.

- Oljelampa lyste, så jeg måtte stoppe og kjøpe olje. Det var en nødssituasjon, sier han til Tønsbergs Blad.

Riktig avgjørelse
Kommunikasjonsrådgiver i NAF, Jan Ivar Engbretsen, startet i NAF som bilmekaniker i 1977. Han sier at den riktige avgjørelsen når en varsellampe lyser rødt er å stoppe umiddelbart.

- Lampene på dashbordet er som trafikkskilt. De lyser grønt, oransje og rødt. Når en lampe lyser rødt betyr det at sjåføren skal stoppe med en gang å skru av motoren, forteller Engbretsen til Dagbladet.

Engbretsen forklarer at det kan være mulig å kjøre bilen litt til, men da tar du en stor sjanse.

- Vi kan ikke råde noen til å ta en slik sjanse. Det kan bli veldig dyrt, vi snakker om at hele motorblokka kan ryke. Da er det snakk om flere titalls tusener. Det er en grunn til at den lampa er rød. Instruksjonsboka i alle biler sier at når den lyser, ja da skal du stoppe.

Ring politiet i nødssituasjoner
Operasjonsleder i Vestfold politidistrikt, Knut Henning Bjune, sier at om bilen hadde blitt funnet parkert midt i veien uten en sjåfør, og oppsatte varseltrekanter, kunne den blitt tauet bort.

- Nå er ikke jeg en bilmekaniker, men er det en nødssituasjon slik som sjåføren sier til Tønsberg blad så kunne han ringt til politiet. Det ville tatt oss tre minutter å hjelpe han, sier Bjune til Dagbladet.

Han viser til at veitrafikkloven paragraf 3 gjør seg gjeldende i denne situasjonen, og du har jo ikke lov til å parkere der bilisten parkerte.

Tønsberg blad opplyser om at bilisten ikke satte ut varseltrekanter. Dette sier operasjonslederen er det første man skal gjøre om du må stoppe bilen i en nødssituasjon.

- Dette skjedde i begynnelsen av en kurve og i en trafikkert vei, så det er ikke heldig.

Knut Henning Bjune sier at det er sjåførens ansvar og holde bilen i forsvarlig forskriftsmessig stand.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media