Stoppet i Tyskland med bilen full av sprengstoff og våpen

Hevder han ville til Paris for å se Eiffeltårnet.

FORBINDELSE TIL FRANKRIKE: Torsdag for en og en halv uke siden stoppet tysk politi en 51 år gammel mann, i en bil fullastet med våpen og sprengstoff. Tyske myndigheter sier det er konstatert en forbindelse til Frankrike, men det fortsatt usikkert om saken har noen forbindelse til terrorangrepene fredag. 129 personer er drept og over 300 skadet etter terroraksjonene i Paris. Foto: AFP / NTB Scanpix
FORBINDELSE TIL FRANKRIKE: Torsdag for en og en halv uke siden stoppet tysk politi en 51 år gammel mann, i en bil fullastet med våpen og sprengstoff. Tyske myndigheter sier det er konstatert en forbindelse til Frankrike, men det fortsatt usikkert om saken har noen forbindelse til terrorangrepene fredag. 129 personer er drept og over 300 skadet etter terroraksjonene i Paris. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Føreren av en VW-Golf med nummerskilt fra Montenegro, ble vinket til side ved Bad Feilnbach utenfor Rosenheim i Bayern, rett etter at han torsdag for en og en halv uke siden hadde krysset grensa fra Østerrike.

Bilen ble blinket ut av en patrulje som egentlig kikket etter menneskesmuglere.

Den 51 år gamle montenegrinske statsborgeren bak rattet, forklarte at han han hadde kjørt alene gjennom mesteparten av Europa, fordi han gjerne ville til Paris for å se Eiffeltårnet. Etter at han hadde opplevd denne berømte turistattraksjonen, ville han sette seg i bilen og kjøre hjem til Montenegro, hevdet 51-åringen.

Gjemte våpen og sprengstoff Etterforskerne fikk øye på et pistolløp, da de åpnet panseret. Etter å ha plukket fram to pistoler og en håndgranat som lå skjult i motorrommet, bestemte betjentene seg for en nøyere undersøkelse.

Fra profesjonelt skjulte hulrom, kunne de hente ut åtte kalasjnikover med tilhørende ammunisjon, en revolver, to håndgranater, 200 gram TNT-sprengstoff og ytterligere to pistoler.

51-åringen ble fredag framstilt i forhørsretten og varetektsfengslet. På GPS-anlegget i bilen hans, kunne etterforskerne se at han hadde kjørt mer eller mindre i ett strekk fra Montenegro, gjennom Kroatia, Slovenia og Østerrike, før han ved åttetiden torsdag morgen passerte grensa til Tyskland. Mannen hadde programmert inn en adresse i Paris, som også sto skrevet på en seddel i bilen.

Underspilte advarsel
Umiddelbart etter anholdelsen i Rosenheim, ble franske myndigheter orientert gjennom kriminalpolitiet i delstaten Bayern. I Paris oppfattet vedkommende som tok imot henvendelsen, at saken måtte dreie seg om organisert kriminalitet. Saken fikk dermed ingen høy prioritet.  

Umiddelbart etter terrorangrepene i Paris natt til lørdag, ble den varetektsfengslede montenegrineren hentet fra arresten i Traunstein og brakt til avhør hos delstatens kriminalpoliti (LKA).

Han insisterer på at den opprinnelige forklaringen er korrekt, og hevder at han ikke ante noe om våpnene som var gjemt i bilen hans. 

Montenegrineren skal - ifølge die Welt - ha flere franske telefonnummer programmert på mobilen sin.  

Lørdag gikk Bayerns ministerpresident Horst Seehofer ut og bekreftet at det finnes holdepunkter for en sammenheng med terrorhandlingene i Paris, og søndag føyde delstatens innenriksminister til at tysk politi har satt i sving et intensivt samarbeid med franske etterforskere, for å finne ut om 51-åringen var på vei til Paris for å levere våpen til terroristene.  

Nekter å snakke Avisa Welt siterer anonyme etterforskere, som undrer seg over at det i 51-åringens Golf ikke ble funnet noen spor som peker i retning av radikal islamisme. Den mistenkte selv har - siden han fikk vite hva som hadde skjedd i Paris - nektet å snakke mer med politiet. Han har heller ikke krevet å få utnevnt en advokat.

- Det er konstatert en forbindelse til Frankrike, men det er ennå ikke slått sikkert fast om saken har noen forbindelse til terrorangrepene, understreker innenriksminister Thomas De Maiziere.