STOPP I:  Frankrikes president Nicolas Sarkozy holdt pressekonferanse i Brussel i natt etter at 17 medlems hadde undertegnet en avtale om budsjettkutt. Men Frankrike og Tysklands stoppet krave fra Storbritannia om endringer i selve Lisboa-traktaten. FOTO: ERIC FEFERBERG, AFP/SCANPIX.
STOPP I: Frankrikes president Nicolas Sarkozy holdt pressekonferanse i Brussel i natt etter at 17 medlems hadde undertegnet en avtale om budsjettkutt. Men Frankrike og Tysklands stoppet krave fra Storbritannia om endringer i selve Lisboa-traktaten. FOTO: ERIC FEFERBERG, AFP/SCANPIX.Vis mer

Stoppet krav fra Cameron

Budsjettkutt bare for 17 land i natt. Lisboa-traktaten står urørt etter nei fra Frankrike og Tyskland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU-lederne greide ikke å bli enige om endringer i Lisboa-traktaten for å sikre økt budsjettdisiplin i unionen.

Under toppmøtet i Brussel i går kveld og natt til fredag skal det derimot ha blitt oppnådd prinsipiell enighet om nye tiltak for å stagge gjeldskrisen.

- Vi har en avtale om en ny finanspolitisk pakt, sa en diplomatkilde til Reuters i natt.

Strid om jus Men detaljene var ikke klare. Blant annet var det ikke enighet om det rettslige grunnlaget for innføringen av reglene.

De hardt pressede EU-lederne sier ja til at euroland som har budsjettunderskudd større enn 3 prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP), straffes automatisk.

Med mindre tre firedeler av medlemslandene sier nei.
Med i avtalen er også et tysk krav om at reglene om strengere disiplin i den økonomiske politikken skal inn i nasjonal lovgiving.

Permanent krisefond Møtet mellom de 27 EU-lederne fortsatte utover natta.

Ifølge EU-kilder dreide diskusjonene seg blant annet om styrking av det permanente krisefondet ESM (European Stability Mechanism).

EU-lederne greide imidlertid ikke å enes om størrelsen på det nye fondet, som etter planen skal etableres i juli neste år, ett år tidligere enn planlagt.

Enkelte land ønsker også å gjøre ESM om til en bank, slik at det kan låne penger fra Den europeiske sentralbanken (ECB).

Traktatendring Diskusjonen om endring av EU-traktaten for å sikre budsjettdisiplin og en bedre økonomisk politikk i eurosonelandene, trakk også i langdrag natt til fredag.

Tyskland og Frankrike krevde en endring av traktaten for å redde euroen, men vant ikke fram, opplyste diplomatiske kilder i 4-tiden fredag morgen.

Ifølge kildene krevde Storbritannias statsminister David Cameron innrømmelser som Tyskland og Frankrike ikke ville være med på.

- Historisk Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt sier at endringer av traktaten muligens er nødvendig, men han tror ikke det er løsningen finansmarkedene vil ha.

- Finansmarkedene vil vite om vår brannmur er sterk nok, om vi gjør nok for å øke budsjettdisiplinen og gjennomfører reformer i de mest kriserammede landene, sa Reinfeldt på vei inn til møtet torsdag kveld.

 FOR KRAVSTOR:  Storbritannias statsminister David Cameron fikk ikke med seg Tyskland og Frankrike i natt. FOTO: Francois Lenoir, REUTERS/SCANPIX.
FOR KRAVSTOR: Storbritannias statsminister David Cameron fikk ikke med seg Tyskland og Frankrike i natt. FOTO: Francois Lenoir, REUTERS/SCANPIX. Vis mer

- Man skal være forsiktig med å bruke uttrykket «historisk møte». Men det er ingen tvil om at dette er et historisk møte. Vi skal klare å komme fram til en løsning, sa Reinfeldts danske kollega Helle Thorning-Schmidt.

Nytt møte? Mens José Manuel Barroso, leder for EU-kommisjonen, hadde følgende budskap:

- Hele verden ser på oss. Og det verden forventer, er ikke flere nasjonale problemer, men europeiske løsninger.

EU-toppmøtet skal etter kjøreplanen være ferdig klokka 15 fredag. Men det er det få som tror på. Angela Merkel har antydet at det blir et eurosonetoppmøte etter at EU-toppmøtet er ferdig, og tyske regjeringskilder sier til DPA at de er klare til å bli i Brussel hele helgen.

(NTB).

 STOPP II:  Tysklands forbundskansler Angela Merkel på en pressekonferanse i Brussel i natt. FOTO: SCANPIX.
STOPP II: Tysklands forbundskansler Angela Merkel på en pressekonferanse i Brussel i natt. FOTO: SCANPIX. Vis mer