Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stoppet livsviktig medisin

Legemiddelfirmaet Nycomed Pharma stoppet i forrige uke salget av den blodfortynnende medisinen Marevan. Dette skjedde i protest mot at staten ville sette ned prisen på medikamentet. 50000 nordmenn bruker det daglig, og det er livsviktig for en stor del av dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I disse dager settes prisen ned på en rekke reseptbelagte legemidler, som en følge av et nytt prisdiktat fra staten. Som en ren protest mot dette stoppet Nycomed Pharma sist mandag salget av Marevan.

Nycomed sendte en faks til grossistene og ba dem med øyeblikkelig virkning stoppe leveransene av Marevan til apotekene. Dette ble begrunnet med uenighet med SLK (Statens legemiddelkontroll) om prisen for Marevan etter den nye prisberegningsmodellen som nå innføres.

Nycomed mente SLK hadde satt prisen for lavt, og at de ikke lenger hadde råd til å bidra med den nødvendige informasjon til helsepersonell om bruken av medikamentet.

Salgsstoppen vakte sterke reaksjoner, og firmaet valgte å oppheve den etter fem dager.

Hadde lagre

Salgsdirektør Kari Salvesen hos Nycomed Pharma bekrefter overfor Dagbladet at de stoppet salget, men tilbakeviser at de satte pasienters liv og helse i fare:

- Vi visste at grossistene hadde lagre av Marevan. Vi ønsket ikke at dette skulle gå ut over pasienter, sier Salvesen.

Nycomed har nå føyd SLK og satt ned grossistprisen, slik at en pakning med 100 tabletter nå koster maks. 80,80 kroner i utsalg på apotek, mot før 93,40.

Gambling med Arnfinns liv
Gambling med Arnfinns liv Vis mer

Fungerende direktør i SLK, Hans Halse, sier at de er tilfreds med at medikamentet er gjort tilgjengelig igjen - og til lavere pris enn før:

Hindrer dødsfall

50000 nordmenn går til enhver tid på det blodfortynnende middelet Marevan.

- Marevan er et uhyre viktig medikament som hvert år hindrer flere tusen blodpropper og mange dødsfall. Det brukes særlig av pasienter med kronisk hjerteflimmer og folk som har hatt hjerteinfarkt eller blodpropp i bein og lunger, forklarer overlege Per Morten Sandset ved Ullevål sykehus.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling